8 av 17 har dött efter covidutbrott på vaccinerat äldreboende

Foto: Swebbtv Bildarkiv

Åtta äldre har dött efter ett stort covidutbrott på ett vaccinerat äldreboende i Överkalix. Totalt har 17 brukare smittats. Det bekräftar nu kommunen i ett pressutskick. Nära hälften av de brukare som smittats av viruset har alltså avlidit. Av de 17 smittade äldre var alla utom en fullvaccinerade.

Det var för ett par veckor sedan som coronaviruset började sprida sig på ett äldreboende i Överkalix.

Först insjuknade ett 20-tal personer, både personal och brukare, men sedan fortsatte smittspridningen. Ett 30-tal personer har nu insjuknat.

Swebbtv har tidigare skrivit om boendet, som främst uppmärksammats av SVT Norrbotten.

”Sedan det första konstaterade fallet den 3 september har vi haft 17 brukare som konstaterats smittade med covid-19. Åtta av dem har tyvärr avlidit”, skriver kommunen på sin hemsida på onsdagen.

Förutom alla brukare har också elva personer ur personalen smittats med covid-19.

Sedan den 13 september ska dock inga nya covidfall ha upptäckts.

”Enligt de uppgifter kommunen har ska alla smittade brukare utom en ha tackat ja till covid-vaccin, och är dubbelvaccinerade”, fortsätter kommunen i sitt pressutskick.

Tidigare påstods det från regionens håll att en av de avlidna var ovaccinerad, men anhöriga har sedan bekräftat att den döda visst var fullvaccinerad med två doser.

SVT har räknat ut att åtta avlidna motsvarar 0,25 procent av befolkningen i Överkalix, där det bor cirka 3.250 personer.

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) säger till SVT Norrbotten att hon är förkrossad av händelsen och lider med familjerna. Hon förstår inte hur det hela kunnat inträffa.

– Vi har följt alla restriktioner som finns och fortsätter att göra det, men jag är i dag inte människa att svara på hur det här har gått till, förklarar hon för SVT.

Smittskyddsläkaren ska nu utreda hur utbrottet gått till.