”Visselblåsare” kräver hårdare regler på nätet – hajpad av media

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En så kallad visselblåsare som tidigare jobbat på Facebook lyfts nu fram överallt i media. Hon kräver mer reglering av vad som sägs på nätplattformen. Enligt kvinnan, som heter Frances Haugen, skapar Facebook rasism och hat mellan människor. Plattformen är idag rentav farlig och hotar demokratin, hävdar hon.

Frances Haugen jobbade med så kallad desinformation och valsäkerhet på Facebook mellan 2019-2021

Inför valet i USA 2020 införde Facebook flera funktioner som ”skyddade” allmänheten mot viss information, men efter valet togs dessa bort, enligt Haugen.

När funktionerna försvann, menar hon, ”ökade desinformationen och hatet på sajten”, som SVT uttrycker det.

Enligt Haugen prioriterar Facebook ekonomisk vinst framför allmänhetens säkerhet. Hon menar rentav att Facebook idag är en farlig plats.

– När vi lever i en miljö av information som är full av ilska, hat och polariserande innehåll urholkar det vårt medborgerliga förtroende, det urholkar vår tro på varandra, det urholkar vår förmåga att vilja ta hand om varandra. Den version av Facebook som finns idag river sönder våra samhällen och orsakar etniskt våld runt om i världen, säger Frances Haugen i en uppmärksammad intervju med CBS 60 Minutes.

Under tisdagen frågades Frances Haugen ut i den amerikanska senaten.

Hon kräver mer reglering av Facebook, rapporterar CNBC, och det räcker inte med en uppdatering av föråldrade integritetsskydd.

Efter den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari ska Facebook har försäkrat att man skulle ta bort all hets mot folkgrupp man kunde hitta på sin plattform. Men enligt Haugen blev det inte så, det var inte sant.

Utan mer censur är demokratin hotad, hävdar Haugen.

– Åtgärder från kongressen är nödvändiga, man kommer inte att lösa denna kris utan er hjälp, sade hon inför senaten.

– Utan handling är det splittrande och extremistiska beteende vi idag ser bara början.

Facebooks policychef Lena Pietsch förnekar anklagelserna och hävdar att Frances Haugen inte haft tillräckligt med insikt i företaget för att veta vad hon pratar om.

Däremot delar Facebook uppfattningen att internet måste regleras hårdare.

– Vi delar inte hennes karaktärisering av de många frågor hon vittnat om. Trots detta är vi överens om en sak: det är dags att börja skapa standardregler för internet. Det har gått 25 år sedan reglerna för internet uppdaterades, och i stället för att förvänta sig att branschen ska fatta samhällsbeslut som tillhör lagstiftare, är det dags för kongressen att agera, säger Lena Pietsch enligt CNBC.

Även Facebooks vd Mark Zuckerberg slår tillbaka mot anklagelserna.

”Argumentet att vi medvetet pushar innehåll som gör folk arga för ekonomisk vinst är djupt ologiskt. Vi tjänar pengar på annonser, och annonsörer säger konsekvent att de inte vill ha sina annonser intill skadligt eller vredgat innehåll”, skriver han i ett inlägg.

Zuckerberg vill också se hårdare reglering av internet.

”Jag tror inte att privata företag borde fatta alla beslut själva. Därför har vi förespråkat uppdaterade internetregleringar i flera år nu. Jag har vittnat i kongressen flera gånger och bett dem uppdatera dessa regler”, fortsätter han.

I sociala medier reagerar nu många på att den så kallade visselblåsaren vill ha mer reglering av vad folk säger på internet, inte mindre.

Så här raljerar en person på Twitter: ”Folk älskar visselblåsare nu för tiden. Låt oss skapa en visselblåsare som säger att det inte finns tillräckligt med censur på Facebook. Jag slår vad om att folk kommer svälja det!”

”Media ger så mycket uppmärksamhet åt denna visselblåsare eftersom de vet att det kommer att leda till mer censur av konservativa. Det är vad det här handlar om”, skriver samhällsdebattören Benny Johnson på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program