Även Pfizers vaccin kan ge hjärtmuskelinflammation

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Governo do Estado de São Paulo

Flertalet som fått hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation efter covidvaccinering har fått det efter att ha injicerats med Pfizers substans mot viruset. Men bara Modernas vaccin har stoppats.

Tidigare i veckan stoppades Modernas vaccin till alla födda 1991 eller senare.

”Orsaken är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck”, skrev Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan detta möjligen förklaras med att Modernas vaccin innehåller mer mRNA och därför kan trigga en kraftigare reaktion.

I Gävle stoppas Modernas vaccin fullständigt, även för vuxna.

Vaccinationen fortsätter dock. Modernas substans kommer bara ersättas med Pfizers.

”För personer som är födda 1991 och som inte tidigare vaccinerat sig rekommenderas vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech som första och andra dos”, uppger Folkhälsomyndigheten.

Men även Pfizers vaccin kan leda till dylika hjärtproblem.

Enligt Aftonbladet har Läkemedelsverket fått in 180 rapporter om inflammation i hjärtmuskeln eller hjärtsäcken kopplade till mRNA-vaccin, alltså den teknik som både Pfizer och Moderna använder.

Av dessa fall kan det stora flertalet, 125 stycken, kopplas till Pfizer och 44 till Moderna. Skillnaden är att det skett fler injektioner med Pfizer än med Moderna, 10,6 miljoner doser med Pfizers substans respektive 1,8 miljoner med Modernas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program