Bad kvinna ”åka hem till Afrika” – tvingas betala 25.000 kronor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

En 62-årig man i Härnösand fälls för hets mot folkgrupp och förolämpning efter ett ordbyte med en kvinna i kassakön på Ica Maxi. Han döms till ”kraftiga dagsböter”, skriver tingsrätten i domen, som Swebbtv tagit del av.

Det var i januari 2020 som en man och en kvinna hade en ordväxling i kassan på Ica Maxi i Härnösand.

Enligt kvinnan ska mannen bland annat ha skrikit åt henne att ”åka hem till Afrika” samt kallat henne för tillmälen som ”jävla neger”. I domen finns ytterligare en målsäganden som säger att mannen sagt ”neger” och ”åk hem” flera gånger.

Det finns också ett vittne. Denne bekräftar att den tilltalade mannen ”sagt flera grova rasistiska ord och kommentarer” till kvinnan när hon stod och packade ner varor, men vittnet kan inte längre minnas exakt vad mannen sa. Vittnet uppfattade det dock inte som att 62-åringen skrikit ut orden.

Den tilltalade mannen förnekar gärningen och påstår att han tidigare haft en konflikt med kvinnan. När han stod i kassakön kände han igen henne.

”De hade haft en konflikt tidigare. Han ville därför att hon skulle se honom. Han frågade henne därför varför hon inte kunde betala med kort som alla andra. Hon låtsades inte känna igen honom. När de båda stod och packade ner sina varor frågade hon honom om han hade något emot henne. Han sa då till henne att hon kunde sluta låtsats och häckla honom samt att hon skulle åka tillbaka till Afrika och inte komma hit och leva på bidrag. Det han sa berodde inte på hennes etnicitet utan på deras tidigare konflikt”, är mannens version av händelsen, enligt domen.

Men kvinnan har tidigare sagt att hon aldrig sett mannen innan händelsen.

Åklagaren har begärt ut övervakningsfilm från platsen som visar att den tilltalade mannen och kvinnan talat med varandra när de packade ner sina varor.

Domstolen anser det utrett att mannen sagt vad åklagaren påstår, men kan inte fastslå att han skrikit åt kvinnan.

För uttalandena fälls 62-åringen för både förolämpning och hets mot folkgrupp. Eftersom färre än tio personer hört hans kommentarer bedöms det senare brottet som ringa.

”Tingsrätten bedömer dock att det samlade straffvärdet, särskilt med beaktande av brottet hets mot folkgrupp, motsvarar kraftiga dagsböter”, skriver rätten.

Han döms också för förolämpning mot den andra målsäganden, som på parkeringen utanför Maxi ifrågasatt 62-åringens beteende. Den åtalade mannen kallade honom för ”jävla svartskalle”, vilket styrks av vad de båda målsägandena berättat.

62-åringen har förlorat sin anställning efter händelsen, men det har också berott på annan orsak, enligt rätten.

Han döms därför till 120 dagsböter om 170 kronor, eller drygt 20.000 kronor. Han ska också betala 5.000 kronor i skadestånd plus ränta till kvinnan.

Det är oklart om domen kommer överklagas.

Händelsen har tidigare uppmärksammats kort av Dagens Juridik.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program