Nya larmet: ”Alla borde HIV-testa sig”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

HIV är på tapeten igen och nu uppmanas ”alla” att testa sig. Brittiska medier rapporterar i dagarna om att HIV nu infekterar fler heterosexuella människor än homosexuella män.

Av någon anledning har HIV, och det efterföljande sjukdomstillståndet AIDS, hamnat i fokus igen.

Förra veckan rapporterade utländska och svenska medier om att en tidigare okänd HIV-variant upptäckts i Europa. Varianten ”leder till aids på bara några månader, att jämföra med flera år för tidigare varianter”, skrev DN.

Igår rapporterade brittiska The Guradian att de flesta HIV-smittade i England plötsligt är heterosexuella. Det är första gången på tio år som det sker, skriver tidningen.

”Vem som helst kan få hiv, så jag skulle uppmuntra alla som ännu inte har tagit reda på sin hiv-status att göra det”, skrev den brittiska parlamentsledamoten Maria Caulfield på Twitter för ett par dagar sedan.

Nu säger även Prins Harry att alla borde testa sig för HIV.

– Var och en av oss har en plikt, eller åtminstone en möjlighet, att själva bli testade eller att göra det lättare för alla andra att testa sig. Och då blir det som vilken grej som helst, säger han i en intervju med ex-rugbyspelaren Gareth Thomas enligt The Independent.

I sociala medier undrar användare vad den plötsliga HIV-rapporteringen beror på och om den det har något med den så kallade pandemin att göra. I tidningen Science kunde man hösten 2020 läsa om en eventuell koppling mellan vissa covidvaccin och HIV. Detta eftersom flera vaccin använde en så kallad Ad5-vektor, som uppges göra människor mer sårbara för infektion.

”Vissa COVID-19-vaccinkandidater kan öka mottagligheten för HIV, varnar en grupp forskare… I fyra covidvaccin som nu befinner sig i kliniska tester i flera länder, inklusive USA, fungerar Ad5 som en ’vektor’ för att föra in ytproteingenen av SARS-CoV-2”, skrev tidningen.

Det ska ha varit därför som Sydafrika inte ville ha Rysslands Sputnik-vaccin.

”Sydafrika avvisar Sputnik V-covidvaccin på grund av hiv-farhåga… Data från två tidigare försök visade att vaccin med Ad5-vektor var kopplat till höga risker för HIV hos män”, rapporterade Pharmaceutical Technology i oktober 2020.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program