Rekordhög inflation – energikostnader ökar 39 procent

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inflationen inom euroländerna fortsätta öka kraftigt. Det visar nya siffror från Eurostat, Europeiska unionens statistikkontor. Främst ökar mat- och energikostnader.

Inflationen i Europa fortsätter stiga.

Priserna inom eurozonen, som består av 19 EU-länder, slår nytt rekord för sjunde månaden i rad, skriver CNBC.

Den årliga inflationen landar på 8,1 procent i maj 2022, jämfört med förväntade 7,8 procent. I april var inflationen också rekordhög: 7,4 procent.

Men inflationen började öka kraftigt redan innan kriget i Ukraina.

I maj 2021 låg inflationen på 2 procent, i december 2021 var den 5 procent, i januari 2022 5,1 procent, i februari 2022 5,9 procent och i mars 2022 uppgick den till 7,4 procent.

Den kraftiga prisuppgången drivs på av ”skyhöga energikostnader” – som CNBC uttrycker det – på hela 39,2 procent. För ett år sedan, i maj förra året, var motsvarande siffra 13 procent.

Därefter följer priserna på mat, alkohol och tobak – som ökar med 7,5 procent, jämfört med 6,3 procent i april. I maj förra året var motsvarande ökning 0,5 procent.

Inflationen fortsätter öka även i Storbritannien, USA och andra länder. Detta tvingar centralbanker att införa räntehöjningar för kunna slå ned en befarad recession.

Europeiska centralbanken väntas höja räntan när den möts i juli.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program