IMF: Antiryska sanktioner kan urholka dollarns dominans

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västvärldens ”ekonomiska krig” mot Ryssland efter invasionen av Ukraina kan slå tillbaka och i stället urholka den amerikanska dollarns dominans. Det globala ekonomiska systemet kan komma att ”fragmenteras”, säger en IMF-chef i Financial Times.

Nyligen förutspådde Swebbtvs analytiker Stig Berglund i en intervju att västvärldens sanktioner och strategi mot Ryssland kan misslyckas och rentav få motsatt effekt. USA:s ekonomiska dominans kan erodera. USA har konfiskerat 300 miljarder dollar av Rysslands valutareserv och därmed sänkt förtroende för sitt eget system. Vem drabbas härnäst?

– Federal Reserve och ledande amerikanska bankkretsar är väldigt arga och oroade av vad detta ska få för konsekvenser, dels för det amerikanska statshushållet och dels för amerikansk makt och inflytande. Det är en stor sak att ha den internationella reservvalutan i sina händer. Om man nu lyckas slarva bort det så är det en monumental klantighet, säger Stig Berglund.

I en intervju med Financial Times är Internationella valutafondens vice vd Gita Gopinath inne på en liknande linje.

Sanktionerna mot Ryssland kan leda till en ”fragmentering” av det globala monetära systemet, menar hon. Alltså mindre valutablock där handel bedrivs mellan olika grupper av länder.

Med andra ord skulle andra valutor än dollarn ta över en allt större andel av länders valutareserver, vilket i sin tur skulle späda ut den amerikanska dollarns dominans.

– Dollarn skulle förbli den viktigaste globala valutan även då men en fragmentering på mindre nivå är verkligen fullt möjlig. Vi ser redan detta när vissa länder omförhandlar valutan som de får betalt för i handeln, säger Gita Gopinath till Financial Times.

Centralbankers reservtillgångar skulle alltså diversifierias. Länder tenderar nämligen att ackumulera reserver i de valutor som de handlar med, påpekar Gopinath. Dollarns andel av internationella reserver har redan fallit från 70 till 60 procent de senaste två decennierna, på grund av ökad användning av den australiensiska dollarn och den kinesiska valutan yuan.

Sanktionerna mot Ryssland kan också leda till en ökad betydelse för digitala valutor och kryptovalutor. Och detta öppnar för en internationell reglering av sådana valutor, enligt IMF.

Se intervjun med Stig Berglund:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program