Putin: Väst är tjuvar – som raserar sitt eget system

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Genom sina hårda sanktioner mot Ryssland och beslagtagandet av ryska tillgångar har västvärlden förstört sitt eget förtroende. Tilltron till dollarn kommer sjunka och världens länder står snart på kö för att omvandla sina digitala tillgångar till reella sådana. Det förutspår Rysslands president Vladimir Putin i ett tal.

Det var i ett tal tidigare i mars som Vladimir Putin inte bara fördömde de kraftiga sanktionerna mot Ryssland utan även kom med vissa slutsatser om världen och förutsägelser om framtiden.

Enligt presidenten är det västvärldens länder som själva ligger bakom den stigande inflationen.

– De har själva drivit upp den globala inflationen de senaste åren och har med sina handlingar orsakat en växande fattigdom och större ojämlikhet i hela världen. Frågan som nu uppstår är: vem ansvarar för alla de miljoner som kommer dö av hunger i världens fattigaste länder på grund av växande livsmedelsbrist?, säger han.

Men sanktionerna kommer slå tillbaka mot väst och dollarn, hävdar Putin. Samtidigt anklagar han västmakterna för stöld av Rysslands tillgångar.

– Den globala ekonomin och handeln som helhet har drabbats av ett hårt slag, likaså förtroendet för den amerikanska dollarn som viktigaste reservvaluta. Den illegala frysningen av ryska centralbankens valutareserver markerar slutet på tillförlitligheten för så kallade förstklassiga tillgångar, säger Putin och påpekar:

– I själva verket har USA och EU inte fullgjort sina skyldigheter gentemot Ryssland. Nu vet alla att finansiella reserver helt enkelt kan stjälas. Och många länder kommer inom den närmaste tiden börja – och detta är jag säker på kommer hända – omvandla sina värdepapper och digitala tillgångar till verkliga reserver så som råvaror, mark, mat, guld och andra reella tillgångar.

Enligt den ryska ledaren vill västmakterna krossa Ryssland.

– Det kollektiva väst försöker splittra vårt samhälle. De vill provocera fram civila oroligheter och använder sin femtekolonn i ett försök att uppnå detta mål. Deras mål är att förstöra Ryssland. Men vilken nation som helst, och särskilt det ryska folket, kan alltid särskilja sanna patrioter från avskum och förrädare, och kommer helt enkelt spotta ut dem som en insekt i munnen. Jag är övertygad om att en sådan naturlig och nödvändig självavgiftning av samhället skulle stärka vårt land, vår solidaritet och sammanhållning samt vår beredskap att hantera allsköns utmaningar.

I ett nytt program har Swebbtvs analytiker Stig Berglund kommenterat frysningen av Rysslands valutareserv:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program