Nervöst inför Riksbankens räntebesked imorgon

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Pixabay ©

Riksbankens direktion håller sitt penningpolitiska möte idag och imorgon ska resultatet presenteras. Spekulationerna är flera, men många tror att höjningen blir 0,5 procent, samtidigt har det kommit vädjan om försiktigare räntehöjningar.

Många väntar med spänning på vad riksbanksdirektionen kommer meddela vad man kommit fram till på dagens penningpolitiska möte. Allt fler pekar ut att det troligen blir en höjning på 0,5 procent, men samtidigt finns det många som vädjar om att Riksbanken ska gå fram mildare med sina höjningar.

En som tidigt varit ute och velat att Riksbanken ska gå försiktigt fram med räntehöjningarna är VD:n för Byggföretagen Carina Elmsäter-Svärd, som tidigare varit infrastrukturminister i Fredrik Reinfeldts ministär. Hon menade i en pressmeddelande i början av april att byggbranschen tar hårda smällar i nuvarande läge:

– Det finansiella läget minskar hushållens möjlighet att investera. Så länge räntorna stiger så kommer efterfrågan på nybyggda bostäder att sjunka. Riksbanken behöver omvärdera den penningpolitiska inriktningen och gå försiktigare framåt med räntehöjningarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd i Byggföretagens pressmeddelande.

Byggmax kvartalsrapport visar på en kraftig minskning av sin nettoomsättning, totalt backade den med 25 procent. Byggsektorn tar för nuvarande stora smällar i den sviktande ekonomin.

En som inte förespråkar återhållsamhet vad gäller räntehöjningarna är Swedbanks chefsekonom Mats Persson. Han menar att det behövs en kraftfull höjning för att bekämpa inflationen, vilket han ger uttryck för i en intervju med SvD.

Robert Bergqvist som är senior ekonomisk rådgivare på SEB menar i en tweet att han tycker Riksbanken borde ta med i beräkningarna att inflationen i producentledet är på väg ner.

Hittills har den inflationen legat över det som Riksbanken förväntat sig, något vice riksbankschef Martin Flodén utvecklade redan i mars på Riksbankens hemsida. Den fortsatt höga inflationen gör att många tror att det kommer meddelas en höjning på minst 0,5 procent imorgon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program