”Ökad total invandring” med nya regeringen, enligt S

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Swebbtv arkiv

Socialdemokraterna kritiserar nu regeringen för att arbetskraftsinvandringen hamnat på en ”historiskt hög nivå”, skriver man på sin hemsida. Det handlar om cirka 100.000 ansökningar per år, vilket alltså påstås vara en nivå som Sverige aldrig tidigare haft. Den nya SD-stödda högerregeringen har tagit in 15.000 fler okvalificerade arbetskraftsinvandrare än vad en S-regering hade gjort, hävdas det.
– Vi har en rekordhög arbetskraftsinvandring, säger Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Invandringen skulle minska med Sverigedemokraterna och högern vid makten.

Men i stället ökar nu arbetskraftsinvandringen och invandringen totalt, säger Socialdemokraterna.

Enligt S visar Migrationsverkets senaste invandringsprognos att arbetsmarknadsärendena ligger kvar på rekordhög rekordnivå, med cirka 100.000 ansökningar per år.

– Det är en nivå som Sverige tidigare aldrig haft, säger Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson Anders Ygeman på en pressträff.

Cirka 60 procent av arbetskraftsinvandringen sker inom okvalificerade yrken eller där det inte finns brist, förklarar Socialdemokraterna.

– SD och regeringen har tillåtit den okvalificerade arbetskraftsinvandringen att öka.

– Idag, efter det första halvåret regeringen suttit, har vi alltså 15.000 fler okvalificerade arbetskraftsinvandrare än vi hade haft med en S-regering, fortsätter Ygeman. Så det stora paradigmskiftet på invandringsområdet är ju paradoxalt nog att man tillåtit den okvalificerade arbetskraftsinvandringen att öka.

– Det kan man ju kalla för ett paradigmskifte, men det är knappast det paradigmskifte de ville ge sken av med Tidöavtalet.

Anders Ygeman jämför sedan med antalet kvotflyktingar, som faktiskt minskar.

– Vi kommer få i storleksordningen 5.000 färre kvotflyktingar, de som absolut behöver det som mest. Men i stället får vi en ökad total invandring eftersom man inte vidtar åtgärder mot arbetskraftsinvandringen. Den oseriösa arbetskraftsinvandringen ökar med i princip tre gånger så mycket som man minskar kvotflyktingarna med.

Socialdemokraterna säger att man själv som parti vill se en behovsprövad arbetskraftsinvandring, alltså att invandring enbart ska tillåtas i branscher där det verkligen finns ett behov och när det inte går att hitta rätt arbetstagare i Sverige.

Se pressträffen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program