Natos plan för att ”försvara” Baltikum: Låt Ryssland invadera

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Estlands premiärminister Kaja Kallas. Foto: Egert Kamenik (EU2017EE)

Natos plan för att ”försvara” Estland vid ett ryskt anfall är att låta landet invaderas. Det avslöjar landets premiärminister Kaja Kallas enligt Financial Times. Sedan, efter ett halvår, tror man att landet ska befrias. Man hoppas att Baltikum ska fungera som en ”snubbeltråd” för Ryssland. Men enligt Kallas är detta en usel strategi som inte kommer fungera. I realiteten kommer Estlands nation och kultur att helt utraderas, säger hon.

Det är Estlands premiärminister Kaja Kallas som nu avslöjar och varnar för Natos befintliga plan vid ett ryskt anfall mot Baltikum.

Planen går ut på att låta länderna bli intagna innan de befrias efter 180 dagar.

Idag finns ett tusental utländska trupper i respektive baltiskt land. Tanken är att de ska fungera som en ”snubbeltråd” för Ryssland, skriver FT. Men Nato-trupperna kommer utplånas vid ett ryskt anfall, och de är inte så sugna på att dö, ska utländska soldater ha berättat för Kallas.

Planen är helt enkelt att initialt förlora området, och hoppas befria det med större trupper i efterhand. Men kriget i Ukraina, som pågått i fyra månader, visar att det är mycket dålig idé, enligt Kaja Kallas. Ryssland snubblar inte.

– Om man jämför storleken på Ukraina och de baltiska länderna skulle det innebära en fullständig förstörelse av våra länder och kultur, säger premiärministern enligt FT.

Enligt Kaja Kallas kommer Tallinns historiska centrum att jämnas med marken.

Inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka vill därför Estland, Lettland och Litauen att Natos så kallade strategi görs om. Länderna vill att Nato försvarar varje tum av Baltikum från dag ett av en invasion. Kallas begär att mellan 20.000 och 25.000 Nato-soldater placeras i varje land.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program