Boris Johnson: Ukraina kan tvingas till en ”dålig fred”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: U.S. Army photo by Elizabeth Fraser / Arlington National Cemetery

Många länder tycker nu att kriget i Ukraina är ett onödigt sådant och därför kommer pressen att öka för att förmå regeringen i Kiev att ingå ett ”dåligt” fredsavtal med Ryssland. Det säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, enligt Reuters. En rysk seger skulle få katastrofala följder för världen, hävdar han.

Tidigare har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varit tydlig med att Ukraina kommer vinna kriget mot Ryssland.

Efter hand som den ryska militären malt ner de ukrainska styrkorna i öst, har dock tonläget i västvärlden förändrats. Samtidigt har sanktionerna mot Ryssland fått motsatt effekt – och slagit hårt mot Europa i stället för att sänka Ryssland.

Storbritannien tänker visserligen inte vika sig. Men Johnson är nu rädd att Ukraina kommer pressas att ingå ett fredsavtal med Ryssland.

Ett dåligt sådant.

– Alltför många länder säger att detta är ett onödigt europeiskt krig. Och därför kommer pressen att växa för att uppmuntra – kanske, tvinga – ukrainarna till en dålig fred, sade han under ett besök i Rwanda enligt Reuters.

Det skulle alltså innebära en officiell seger för Ryssland och dess president Vladimir Putin, vilket i sin tur skulle hota internationell säkerhet och leda till förödande ekonomiska konsekvenser på lång sikt, hävdar den brittiske premiärministern.

Enlig flera bedömare har Ukraina redan förlorat kriget. I de östra delarna av landet, som Ryssland tagit, finns större delen av Ukrainas BNP-tillgångar.

– Kriget är över. Ukraina är nu en failed state. Det har kollapsat. Hela den här saken är en katastrof. Men ingen vill erkänna nederlag, för då förlorar de all trovärdighet, säger den pensionerade amerikanske arméöversten Douglas Macgregor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program