Stoltenberg: Mer vapen till Ukraina bästa receptet för fred

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"NATO Secretary General and North Atlantic Council visit Ukraine" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kräver nu ännu fler vapenleveranser till Ukraina. Mer militärt stöd till landet är den snabbaste vägen till fred, påstår han i en intervju med DPA, uppger Zeit. Enligt Stoltenberg kommer Rysslands president Vladimir Putin inte fredsförhandla förrän han inser att han inte kan ta över Ukraina, skriver RT. Samtidigt utesluter Stoltenberg en normal relation mellan väst och Ryssland igen.

Det är i en intervju med den tyska nyhetsbyrån DPA som Nato-chefen Jens Stoltenberg har kommit på hur Ukrainakonflikten ska lösas.

Med mer vapenleveranser.

Det är, anser Stoltenberg, det bästa och snabbaste sättet att få till en förhandlad fredslösning som säkerställer Ukrainas överlevnad.

– Det kan låta paradoxalt, men militärt stöd till Ukraina är den snabbaste vägen till fred, säger Stoltenberg till DPA.

Enligt Jens Stoltenberg ligger det i ”alla våra säkerhetsintressen att se till att Ukraina segrar” och att Vladimir Putin ”inte vinner”. Stoltenberg menar att Putin bara kommer fredsförhandla när han hamnar i en position där han inte kan uppnå sina mål militärt.

Förstå då kan det alltså bli fred.

Och det handlar inte bara om att leverera fler vapensystem, utan ammunition är ännu viktigare.

Men oavsett om och när kriget slutar, blir relationerna mellan Ryssland och Europa inte som förut. Relationerna kommer inte återgå till fullständig normalitet, hävdar Nato-chefen. Väst får inte göra sig kraftigt beroende av rysk energi igen. Det har gjort Nato sårbart.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program