Ryssland: Sverige och Finland inte samma hot som Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Wikimedia/Zscout370

Ett Sverige och Finland i Nato är inte samma sak som ett Ukraina i den amerikanska militäralliansen. Varken Sverige eller Finland har nämligen några territoriella tvister med Ryssland, säger Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov enligt RT.

Ryssland ser inte på ett svenskt och finländskt Nato-medlemskap på samma sätt som man ser på Ukrainas ambitioner att gå med i Nato, som var ett av Rysslands argument för att anfalla landet.

Det säger den ryske presidenten Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov.

Konflikten med Ukraina är speciell, menar han.

– Vi har inga territoriella tvister med vare sig Finland eller Sverige. Ukraina kunde potentiellt ha blivit medlem i Nato, och i det fallet skulle Ryssland haft en territoriell tvist med en stat i alliansen, vilket skulle ha inneburit enorma risker för hela kontinenten, sade Dmitrij Peskov till journalister på måndagen.

Peskov syftar på Krimhalvön, som Ryssland tog 2014 och som den ukrainska regeringen ser som ockuperat territorium. Om Ukraina hatt gått med i Nato skulle denna territoriella konflikt, enligt Ryssland, ha kunnat utlösa ett krig mellan Nato och Ryssland.

Exakt vad Ryssland kommer göra om Sverige och Finland går med i Nato återstår att se. Mycket beror troligen på om det görs militära installationer nära den ryska gränsen.

– Ryssland har inga problem med dessa länder, och i den meningen skapar (Natos) expansion genom anslutning av dessa länder inte ett omedelbart hot för Ryssland. Men utbyggnaden av militär infrastruktur till det här territoriet kommer garanterat provocera fram ett svar från oss, sade nyligen Vladimir Putin i ett uttalande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program