Musk om Schwab: ”Inte ett självklart val att spela protagonist i en film”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Klaus Schwab, Elon Musk. © Foto: Copyright World Economic Forum (www.weforum.org) swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger (CC BY-SA 2.0)/U.S. Air Force photo by Justin R. Pacheco (public domain)

World Economic Forums grundare Klaus Schwab vore inte ett självklart val att spela protagnoist i en film. Det hävdar Elon Musk i ett nytt Twitter-inlägg.

Det är på Twitter som Elon Musk besvarar ett inlägg från psykologiprofessor Jordan Peterson som handlar World Economic Forums grundare Klaus Schwab.

Peterson undrar varför världens ledare följer Klaus Schwabs agenda.

”Vem är Klaus Schwab, egentligen, och varför accepterar och främjar framröstade världsledare hans vision? Intressentkapitalism låter mycket som ’socialistisk utopism’ för mig och många andra”, skriver Jordan Peterson.

Intressentkapitalism är Schwabs vision om en kapitalism där företag ”söker långsiktigt värdeskapande” genom att ta hänsyn till behoven hos alla intressenter och ”samhället i stort”.

Företag ska alltså inte bara optimera sina vinster.

”Planeten” är en av dessa intressenter.

”Detta tillvägagångssätt var vanligt under efterkrigsdecennierna i väst, när det stod klart att en person eller enhet bara kunde klara sig bra om hela samhället och ekonomin fungerade. Det fanns en stark koppling mellan företag och deras samhälle. I till exempel Tyskland, där jag föddes, ledde det till representation av anställda i styrelsen, en tradition som fortsätter idag”, skriver WEF-grundaren i en artikel.

Klaus Scwhab har också skrivit en bok som heter ”Intressentkapitalism: En global ekonomi som arbetar för framsteg, människor och planet”.

Jordan Peterson hänvisar till en artikel i brittiska The Spectator kallad ”Varför det inte är galet att motsätta sig World Economic Forum”.

I artikeln ifrågasätts Klaus Schwabs ”intressentkapitalism”, som kallas för korporatism. Artikelförfattaren nämner Mussolinis Italien som en annan sorts korporatism. Alla former av korporatism har dock några gemensamma saker, påpekas det:

”En är nödvändigheten av att begränsa konkurrensen på marknaden för att bevara den sociala sammanhållningen. En annan är att kräva samarbete mellan representativa grupper från olika sociala och ekonomiska sektorer – en process som övervakas och, om nödvändigt, upprätthålls av regeringstjänstemän för det gemensamma bästa… Allt handlar om att skapa och sedan upprätthålla en konsensus om ekonomisk och social politik. Av denna anledning klarar sig korporatismen inte bra med oliktänkande. I själva verket avskräcker det från att ifrågasätta konsensus, oavsett om frågan är skattesatser eller klimatförändringar.”

Under måndagen skrev alltså Twitters vd Elon Musk ett svar på Jordan Petersons fråga vem Klaus Schwab är och varför världsledare ser ut att dansa efter hans pipa:

”Inte säker, men efter att ha sett några av hans föredrag online, skulle han inte vara ett självklart val att spela protagonisten i en film”.

Kritiker till World Economic Forum menar bland annat att organisationen är ute efter ett slags världsregering, vilket Klaus Schwab tidigare förnekat att man önskar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program