Migrationsverket: Konflikten i Ukraina har pågått i åtta år

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det kommer inte anlända så många ukrainska flyktingar till Sverige som Migrationsverket tidigare trott. Det förklarar nu myndigheten i ett nytt huvud­sce­nario. Konflikten har inte tagit den form man förmodat. Krigets crescendo är i östra delarna av landet, men det är ju ukrainarna redan vana vid efter åtta års strider i Donbass, påpekar Migrationsverket.

Antalet ukrainska flyktingar som söker sig till Sverige blir betydligt färre än Migrationsverket tidigare bedömt. Det meddelar myndigheten idag.

Enligt det förra huvudscenariot skulle 76.000 personer anlända fram till halvårsskiftet, men nu tror man snarare att det blir 80.000 under hela 2022 fram till årsskiftet.

Detta sedan Rysslands intresse visat sig vara östra Ukraina, där den rysktalande befolkningen finns. Men där har ju konflikten pågått i åtta år, påpekar Migrationsverket. Ända sedan den USA-ledda statskuppen i Kiev 2014.

Så det är något landets invånare är vana vid, menar myndigheten.

– Vi har sett något avgörande. När ryssarna drog sig tillbaka från Kiev-området blev konflikten mer begränsad till de östra och södra delarna, och där är ju konfliktnivån hög. Men det är ukrainarna ganska vana vid. Det här har ju pågått i åtta år i Donbass. Jag tror att avmattningen med människor som söker sig till Europa sammanfaller där, sade Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik på en fråga från TV4 under en pressträff idag.

Hittills har drygt 34.000 ukrainare sökt asyl i Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program