Mearsheimer: Västvärldens ”dåraktiga politik” ligger bakom kriget i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Om det inte vore för Natos expansion samt USA:s och andra västerländska staters ”dåraktiga politik” hade Rysslands anfall mot Ukraina troligen inte ägt rum, och Krim-halvön hade fortfarande varit en del av Ukraina. Det hävdar John Mearsheimer, professor i statsvetenskap vid University of Chicago, i ett nytt tal vid European Union Institute (EUI).
– De som tror på fakta och logik kommer snabbt upptäcka att USA och dess allierade är främst ansvariga, säger han om konflikten i Ukraina. I huvudsak spelade Washington den centrala rollen i att leda in Ukraina på vägen mot förstörelse.

Amerikanska beslutsfattare bär det största ansvaret för vad som kommer bli Ukrainas förstörelse. Det menar professor John Mearsheimer.

Och konflikten i Ukraina går långt tillbaka i tiden.

Efter statskuppen i Kiev 2014 svarade västvärlden med att föra Ukraina ännu närmare Nato, påpekar Mearsheimer, vilket Ryssland tydligt markerade att man inte kommer acceptera.

Från och med början av 2021 hände något. Ukraina rörde sig allt snabbare i sitt försök att bli medlem i den USA-ledda militäralliansen, enligt professorn.

John Mearsheimer förklarar:

– Det västerländska svaret på händelserna 2014 var att förstärka den befintliga strategin och göra Ukraina till en de facto-medlem av Nato. Alliansen började träna den ukrainska militären 2014, med i genomsnitt 10.000 trupper årligen de kommande åtta åren. I december 2017 beslutade Trump-administrationen att förse Kiev med ”defensiva vapen”. Andra Nato-länder deltog snart och skickade ännu fler vapen till Ukraina. Ukrainas militär började också delta i gemensamma militärövningar med Natos styrkor. I juli 2021 var Kiev och Washington tillsammans värdar för ”Operation Sea Breeze”, en marinövning i Svarta havet som inkluderade flottor från 31 länder och som var direkt riktad mot Ryssland.

Två månader senare, i september 2021, ledde den ukrainska armén ”Rapid Trident 21”, en militärövning utformad för att, som amerikanerna själva förklarade det, förbättra interoperabiliteten mellan allierade och visa att trupperna är ”redo att svara på alla kriser”.

1 september 2021 klargjorde också USA att man ”fast förbundit sig” till ”Ukrainas euro-atlantiska strävanden”, och i november 2021 undertecknade USA och Ukraina ett dokument som framhävde båda ländernas åtagande gällande Ukrainas genomförande av de ”djupgående och omfattande reformer som är nödvändiga för fullständig integrering i europeiska och euro-atlantiska institutioner”. Dokumentet upprepar också, förklarar John Mearsheimer, USA:s förbindelse till den deklaration som gjordes vid ett Nato-möte i Bukarest 2008 och som välkomnade Ukrainas och Georgiens strävanden om Nato-medlemskap.

Enligt Mearsheimer är det Natos kraftansträngning att beväpna och träna Ukrainas militär som till stor del förklarar varför den kunnat klarat sig så väl i kriget mot Ryssland.

– Enkelt uttryckt är den pågående konflikten i Ukraina en kolossal katastrof, som kommer få människor i hela världen att försöka förstå dess orsaker. De som tror på fakta och logik kommer snabbt upptäcka att USA och dess allierade är främst ansvariga, säger John Mearsheimer.

– Beslutet i april 2008 att föra in Ukraina och Georgien i Nato var ämnat att leda till konflikt med Ryssland. Bush-administrationen var den främsta arkitekten bakom detta ödesdigra val, men administrationerna Obama, Trump och Biden har förstärkt politiken gång på gång och USA:s allierade har plikttroget följt Washingtons ledning. Ryska ledare klargjorde att om Ukraina förs in i Nato skulle det innebära att ”den mest lysande av röda linjer” passerades. Men USA vägrade att tillgodose Rysslands djupaste säkerhetsoro och rörde sig i stället obevekligt mot att göra Ukraina till ett västerländskt bålverk vid Rysslands gräns.

Hade Nato inte försökt expandera in i Ukraina hade det pågående kriget troligen inte blivit av, anser professorn. Och Ryssland hade inte heller tagit Krim-halvön.

Det finns ”inga bevis” för västvärldens narrativ om att Ukrainakriget handlar om rysk imperialism, säger John Mearsheimer. Ryssland ser Natos expansion, särskilt i Ukraina, som ett existentiellt hot. Att Nato påstås vara en försvarsallians spelar ingen roll, påpekar han vidare, eftersom det inte är så som Ryssland ser på alliansen. Ryssland ser Nato som en aggressiv militärorganisation.

– Den tragiska sanningen är att om västvärlden inte hade fullföljt Natos expansion till Ukraina, är det osannolikt att det hade blivit ett krig i Ukraina, och Krim hade fortfarande varit en del av Ukraina. I huvudsak spelade Washington den centrala rollen i att leda in Ukraina på vägen mot förstörelse. Historien kommer döma USA och dess allierade hårt för deras anmärkningsvärt dåraktiga politik mot Ukraina, avslutar John Mearsheimer sitt tal.

Se och lyssna på hela talet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program