”Västvärldens statskupp i Kiev” bakom kriget – idiotiskt att gå med i Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den västledda statskuppen i Ukraina 2014 ligger bakom det nu pågående kriget i landet. Det säger Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i en kommentar om händelseutvecklingen. Och han är mycket bekymrad över konflikten.

Lars Bern påpekar att han delar det mesta i statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalanden om Ukraina tidigare idag. Men inte allt.

– Hon säger att det här är ett oprovocerat angrepp på en demokratisk stat. Det håller jag inte med om. Det är i högsta grad ett provocerat angrepp. Om inte tidigare så började provokationen 2014, när västvärlden iscensatte en statskupp i Kiev mot en demokratiskt vald president. Man tvingade honom att fly, sedan satte man in en vänligt sinnad regim. Detta enligt ett känt mönster. Sådant här har CIA administrerat hur många gånger som helst under efterkrigstiden. De vet vilken teknik de ska använda.

– Och Väst kunde enkelt ha räknat ut att statskuppen var ett dödligt hot mot Ryssland, eftersom ryssarna hade sin största flottbas på Krim. Det upplevde Putin som ett dödligt hot och därför annekterade han Krim. Han hade ju redan militär där [genom avtal med Ukraina, vår anm]. Sedan genomförde han en folkomröstning på Krim som han visste att han skulle vinna, eftersom befolkningen på Krim är ryssar. Han fick starkt folkligt stöd för sin annektering, säger Lars Bern.

– Samtidigt förklarade sig de östliga provinserna i Ukraina självständiga [där befolkningen i stort också är ryssar, vår anm]. Det ledde i sin tur till ett lågfrekvent inbördeskrig mellan ukrainsk militär och utbrytarregimernas militärer. Man lyckades åstadkomma en vapenvila och tog fram det så kallade Minsk-avtalet där de här provinserna skulle ges en viss autonomi. Men det avtalet har aldrig fullföljts. Och det är en av de kritiska punkterna som ryssarna haft. Pratet om att ansluta Ukraina till Nato är ett dödligt hot för Ryssland. Blir Ukraina medlem av Nato kommer Nato-styrkor försöka återta Krim, och då kommer Ryssland hamna i direkt konfrontation med Nato. Alternativet är att ta ett eget initiativ, och det är det man nu gjort, fortsätter han.

Lars Bern tror dock att Vladimir Putin tagit sig vatten över huvud, att angreppet är ett misstag, och att det kan leda till ett moras likt det som skett när västländer invaderat andra stater.

Han är djupt bekymrad av händelseutvecklingen. Militärt våld har en tendens att sprida sig, menar Bern. Och han tror att detta kommer eskalera.

Nu kommer västmakterna införa ännu fler sanktioner mot Ryssland, men det kommer Putin strunta i, enligt Lars Bern. Detta är inte första gången det sker, och Ryssland kan hantera det.

– Sanktionerna efter Krim har inte skadat Ryssland särskilt mycket. Ibland har det till och med haft motsatt effekt. Ryssland har gjort sig självförsörjande. De bryr sig inte om sanktioner. Men det blir kanske omöjligt att göra affärer mellan Västeuropa och Ryssland. Detta kommer skada Europa mycket mer än Ryssland. Vi kommer se skenande energipriser. Och Ryssland kommer ännu mer drivas i famnen på Kina, säger han.

– Nato är en stor bov i dramat. Hade västvärlden förklarat Ukraina som en neutral stat mellan Ryssland och Västeuropa, hade det här kriget aldrig uppstått. Men man har ju varit helt oresonliga och inte velat vika en tum i planen att integrera Ukraina. I Sverige finns en uppfattning att Sverige skulle bli tryggare om vi går med i Nato. Men jag anser att det är precis tvärtom. Skulle vi välja att söka medlemskap i Nato så ökar vi risknivån för Sverige. Vi minskar den absolut inte. Då kan vi dras in i en utvidgad militär konflikt. Vi ska göra allt vi kan för att hålla oss utanför. Men med den försvarsminister vi har, så har jag inte så mycket hopp på den punkten.

Samtidigt är Nato inte så starkt som många tror.

– Nato har inget att sätta emot Ryssland. Nato är starkt på pappret, säger Lars Bern. Men det är en papperstiger.

Enligt Lars Bern har vissa västmakter rentav strävat efter krig i Ukraina.

– USA, Storbritannien och Nato har jobbat frenetiskt för att gå igång det här kriget. De vill till varje pris hindra ett närmande mellan Tyskland och Ryssland, som vår på gång med Nordstream 2. Amerikanerna har hela tiden fasat för detta samarbete. Tyskland har mycket mer att vinna på ett närmande till Ryssland än att vara helt beroende av USA. Vinnaren i detta är alltså USA. De har velat ha kriget, förklarar han.

– Nato har utvecklats från en fredsbevarande organisation till en krigsorganisation. USA bombade Serbien till stenåldern.

Att Sverige avvecklade försvaret under Fredrik Reinfeldts tid är nu förödande för Sverige. Särskilt om konflikten sprider sig till Östersjöregionen.

– Han ställde till mycket skada för Sverige, säger Lars Bern.

Enligt Bern har Putin provocerats under lång tid och dragit slutsatsen att det inte går att sluta avtal med västvärlden.

– Och det är ju faktiskt så. Efter Sovjetunionens fall lovade västvärlden ryssarna att inte flytta fram sina militära positioner. Men man har gjort precis tvärtom. Man har väldigt målmedvetet skjutit fram sina militära positioner. Det finns en rad nedrustningsavtal som amerikanerna ensidigt brutit. Avtal med västvärlden är inte värda pappret de är skrivna på. Beter vi oss så under lång tid försvinner alla möjligheter för en förtroendeingivande samexistens. Man tror inte längre på oss, säger Lars Bern.

Det svenska valet kan också komma att påverkas. Om energipriserna fortsätter vara ett stort problem kommer Miljöpartiet ganska säkert åka ur riksdagen, tror Lars Bern.

– Detta är en sorglig dag. Jag är väldigt orolig för vart detta tar vägen. Och jag tycker att Putin begått ett jättemisstag, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program