Goldman Sachs tjänar pengar på Ukrainakriget

Goldman Sachs Tower i Jersey City. Foto: Erik Drost

Jättebanken Goldman Sachs använder nu ett kryphål i de amerikanska sanktionerna mot Ryssland för att tjäna storkovan på kriget i Ukraina. Banken har ”kört en lastbil” genom detta kryphål, rapporterar MSNBC.

Den multinationella investmentbanken Goldman Sachs har sagt att man avvecklar sin verksamhet i Ryssland och därmed utmålat ett stöd för antiryska sanktioner.

Men egentligen tjänar banken pengar på kriget i Ukraina. Detta genom att sälja rysk skulder, framför allt statsskulder, till amerikanska hedgefonder.

Det hela sker genom ett rättsligt kryphål i Vita husets sanktioner mot Ryssland.

Goldman Sachs får inte handla med ryska banker, men så kallad sekundärhandel med ryska tillgångar är tillåtet, så länge det inte finns en direkt koppling till sanktionerade parter.

Banken har på detta sätt kunnat göra sig till mäklare mellan Moskvas fordringsägare, långivare, och amerikanska investerare.

Enligt NBC ger banken ger sina kunder möjlighet att ”dra fördel av Rysslands krigsförlamade ekonomi genom att köpa skuldförbindelser låga nu och sälja dem högt senare”.

Värdet på skulderna kommer nämligen till slut öka kraftigt.

Och detta är inte olagligt. Bidenadministrationen har tvärtom gett klartecken för handel med ryska tillgångar, skriver nyhetskanalen.

– Detta är kosher eftersom det är helt lagligt. Ibland är sådant som är skandalöst och inte överensstämmer med vissa personers moraliska värderingar lagligt, säger Jonathan Allen, en av journalisterna bakom avslöjandet, i MSNBC.

Affärsbanken JPMorgan har rekommenderat sina kunder att köpa ryska företagsobligationer.