Danmark skickar kriminella invandrare till fängelse i Kosovo

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den danska regeringen har nu hyrt flera hundra fängelseplatser i södra Kosovo. Där ska personer som begått brott i Danmark och sedan dömts till fängelse och utvisning avtjäna sina straff, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Det är Danmark som nu ingått ett avtal med Kosovo som går ut på att kriminella invandrare med utvisningsbeslut ska skickas till det muslimska landet på Balkan.

Brottslingarna ska alltså sitt av sitt straff i Kosovo.

Fångarna har dock rätt att avtjäna sina straff under liknande förhållanden som i danska fängelser, varför fängelset i sydöstra Kosovo måste byggas om. Kosovo måste även leva upp till Danmarks internationella åtaganden, skriver Ritzau.

Om den utvisade begår nya brott i fängelset kommer personen på nytt att åtalas i Kosovo, och det pågående straffet som begicks i Danmark att ”pausas”.

Danmark ska hyra 300 fängelseplatser.

Enligt landets justitieminister Nick Hækkerup (S) är avtalet ”banbrytande”.

– Jag tycker det är alldeles utmärkt att vi kan få dem utslängda så snabbt som möjligt, säger han till Ritzau.

Överenskommelsen måste också godkännas av parlamenten i Danmark och i Kosovo, vilket dock väntas ske. Danmark räknar med att kunna skicka fångar till Kosovo i början av 2023.

Når en fånge avtjänat sitt straff i Kosovo ska han eller hon sedan skickas direkt till hemlandet. Personen ska alltså inte på något sätt tillbaka till Danmark.

Enligt Ekot kommer Danmark betala 15 miljoner euro per år för fängelseplatserna plus sex miljoner euro i utvecklingsbistånd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program