Mest covidsmitta bland fullvaccinerade – utgör majoritet av positiva fall

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

I Danmark är de flesta som vårdas för covid-19 fullvaccinerade. Likaså har den stora majoriteten som smittas av viruset fått två doser så kallat vaccin, uppger Ritzau/TV2. Nu ska landet börja med en tredje dos.

Det är i Danmark, där man numera noga registrerar vaccinering bland inlagda, som officiella siffror från Statens Serum Institut (SSI) visar att de allra flesta patienter inskrivna med covid-19 har fått två doser coronavaccin.

Det senaste siffran från den 17 oktober visar av de 115 personer som var inlagda den dagen hade 66 genomgått full vaccinering mot coronaviruset. 47 var ovaccinerade och två patienter hade påbörjat vaccineringen.

Enligt Ritzau blir personerna dock inte lika sjuka som innan, och per 100.000 invånare sägs fullvaccinerade ändå löpa nästan fem gånger större risk att bli inlagda.

Samma tendens syns bland dem som smittas av coronaviruset.

Av 586 smittade personer var 366 fullvaccinerade (knappt 63 procent) medan 210 var ovaccinerade (knappt 36 procent). Tio hade tagit en första dos, skriver Ritzau.

Isik Somuncu Johansen, professor och specialistöverläkare vid avdelningen för infektionssjukdomar på Odense universitetssjukhus, bekräftar att många inlagda är fullvaccinerade. På hennes sjukhus är det inte många ovaccinerade som läggs in.

Hon påpekar att det så kallade vaccinet inte fungerar lika bra i hela befolkningen. Vissa har andra sjukdomar som gör att vaccinet inte fungerar lika bra på dem, säger hon. Dessutom har vaccinets effekt sjunkit med tiden.

– Vi ser inte ovaccinerade särskilt ofta här hos oss längre. Men det finns vissa delar av landet som fortfarande ser den typen av patienter, säger Johansen till Ritzau.

75 procent av Danmarks befolkning är fullvaccinerad. Nu kommer myndigheterna börja erbjuda en tredje dos och förhoppningen är att ”alla” till slut ska ta en.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program