Regeringen satsar 1,3 miljoner kronor på att bekämpa påstådd islamofobi

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Svenska regeringen vill satsa 1,3 miljoner kronor för att motverka påstådd islamofobi och stärka säkerheten för moskéer i Sverige. Detta kommer samtidigt som Miljöpartiet kämpar med sviktande opinionssiffror. Miljöpartiet liksom Socialdemokraterna är beroende av utomeuropeiska invandrares röster för att vinna val.

Miljöpartiet har i flera opinionsundersökningar legat precis över eller strax under riksdagsspärren. Partiets två språkrör ligger i botten vad gäller förtroendet hos väljarna och flera politiska bakslag anses ha försvårat läget för Miljöpartiet. Stödet för regeringspartierna bland utomeuropeiska invandrare är vitalt för en eventuell valseger, vilket därför anses av många vara en av anledningarna till att detta förslag läggs från regeringen.

Sedan det muslimska partiet Nyans etablerats finns det en potentiell konkurrent vad avser den muslimska delen av väljarkåren, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet tidigare haft starkt stöd. Redan under valet 2018 tappade däremot Miljöpartiet mycket stöd i valdistrikt som domineras av utomeuropeiska invandrare. Miljöpartiets Åsa Lindhagen krävde förra året att även imamer ska viga homosexuella, annars skulle de bli av med vigselrätten. Lindhagen var vid tillfället jämställdhetsminister. Många anser att denna typ av utspel minskar stödet i den muslimska delen av väljarkåren. Ett stöd som är viktigt för regeringspartierna. Socialdemokraterna fick till exempel 78,96 procent av rösterna i valdistriktet Herrgården i Malmö, ett valdistrikt där en överväldigande majoritet utgörs av utomeuropeiska invandrare. Skulle en potentiell konkurrent om de muslimska rösterna segla upp kan detta slå hårt mot regeringspartierna väljarstöd.

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) har fått i uppdrag att fortsatt öka kunskapen om säkerhet för moskéer och muslimska församlingar och om utsattheten för den påstådda islamofobi på lokal, regional och nationell nivå i relation till dessa verksamheter. Detta ska ske i samverkan med bland annat länsstyrelserna runtom i landet. I regeringsbeslutet omnämns behovet av att kvinnor i de muslimska församlingarna ska involveras i arbetet. Påstådd islamofobi är ett vanligt skäl till att svenskar döms för åsiktsbrott i Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program