Mellanösternkonflikten ”kan snabbt leda till världskrig”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Risken ökar för att konflikten i Mellanöstern eskalerar till ett större krig. Det farligaste är att det är så många inblandade parter att ingen kan vara riktigt säker på hur det här kommer utveckla sig, förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Allt fler varnar nu för att kriget mellan Hamas och Israel kan eskalera till ett mycket större krig.

Kanske ett världskrig.

Israel har sagt att man ska genomföra en markoffensiv i Gaza, och det är det alla väntar på nu.

På onsdagen kom uppgifter om att Israel har gått med på att skjuta upp invasionen så att amerikansk militär kan ”stärka sitt försvar i Mellanöstern”. Detta för att kunna ”skydda amerikanska trupper i regionen”, enligt Wall Street Journal.

Samtidigt säger USA att ”iranskstödda proxygrupper” de senaste dagarna har attackerat amerikansk personal på militärbaser i Syrien och Irak.

Enligt Magnus Stenlund har retoriken varit ”väldigt, väldigt aggressiv” och Israel kommer vilja gå in med trupper i Gaza.

– Det som talar för att det kommer ske är att man inte fått negativa signaler i egentlig mening från USA, utan där finns också krafter som vill genomföra det här, säger Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Man har också hangarfartyg. Det kom en varning från rysk sida där Putin förklarade att man har räckvidd med sina plan att beskjuta mål i östra Medelhavet.

– Detta är den här konfliktens värsta tänkbara scenario. Det finns mål i Syrien, där ryssarna har baser. Givet att amerikanerna råkar eller avsiktligt träffar dem har vi en potentiell upptrappning som väldigt snabbt kan leda till ett världskrig. Situationen som vi har nu är lugnet före stormen.

Röran av antalet tänkbart inblandade länder gör situationen väldigt explosiv.

– Det värsta är att det är så många inblandade parter att ingen kan vara riktigt säker på hur det här utvecklar sig steg för steg. Det finns enormt många olika tänkbara scenarier som kan leda vidare till något som ingen egentligen har tänkt på. Och det är ju det som borde mana till eftertanke hos alla berörda parter. För har man en sådan risk vill man egentligen inte starta något innan man blivit mer säker på hur man ska hantera det.

Enligt Stenlund är det som skapats i Gaza ”litegrann av ett koncentrationsläger”. Och detta kan till slut få stora konsekvenser i världsopinionen, eftersom många människor riskerar att dö.

– Man skär av alla möjliga förnödenheter, vatten, mat, bränsle och el.

De så kallade neokonsvervativa i USA vill hantera allt med militära medel. Och de har under lång tid velat ge sig på länder som Iran och Syrien. Men det finns en ”hybris” när det gäller USA:s förmåga att verkligen kunna hantera detta militärt.

– Man ser på marknadsreaktioner över världen att det här är något som får alla att tro man faktiskt kommer göra detta till ett stort krig, säger Magnus Stenlund.

Läs också:

Musk: Risken för nytt världskrig ökar snabbt
Macgregor: Världen är på väg mot Armageddon
Dårar med ”låg IQ” bakom proxykriget: Kommer orsaka riktig fattigdom – i väst
Macgregor: Vi står på tröskeln till TOTALT KRIG

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program