Massiva protester i Brasilien: Vägar blockeras – kräver militärt ingripande

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Massiva protester pågår nu i Brasilien. Många är missnöjda med söndagens valresultat och lastbilsförare har blockerat hundratals vägar över hela landet.

Våldsamma kravaller har blossat upp i Brasilien efter söndagens presidentval, där vänsterkandidaten Lula da Silva vann mot högerkandidaten Jair Bolsonaro.

Delar av befolkningen anser att valet var riggat.

Enligt New York Times är Brasilien ”det enda land” som använder ett helt digitalt röstningssystem utan fysiska säkerhetskopior på papper.

I sociala medier påstår vissa att det handlar om en globalistisk statskupp. Lula-anhängare hävdar å andra sidan att det i stället är högern som nu försöker genomföra en statskupp.

Filmer sprids också som sägs visa hur Bolsonaros anhängare mördas på landets gator.

– Vi kommer stanna här tills det sker ett militärt ingripande eller tills valmyndigheten ändrar vad som nu sker. Vi behöver en utredning, säger 45-årige Antoniel Almeida, en butiksägare från Barra Mansa norr om Rio de Janeiro, till New York Times.

Enligt Reuters har lastbilsförare som stöder Jair Bolsonaro blockerat vägar i hela landet, vilket enligt nyhetsbyrån kan orsaka ett ännu större ekonomiskt kaos eftersom Brasilien är en av världens främsta livsmedelsproducenter. Lastbilsförare spelar en central roll i Brasilien och är en av landet viktigaste valgrupper, ”kända för att störa Brasiliens ekonomi när de stänger av motorvägar”, skriver Reuters. Brasiliens federala motorvägspolis uppger att det handlar om 321 demonstrationer som helt eller delvis blockerat vägar i landets 26 delstater. Men även stora bildäck och annat används för att blockera vägarna, enligt New York Times.

Än så länge har Bolsonaro inte uttalat sig om valresultatet, men han väntas hålla ett tal under tisdagen. Det är oklart vad han kommer säga och om kan kommer erkänna sig besegrad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program