Turkiet vill se handling inte ord från Sverige – kräver ”implementering”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"NATO Secretary General meets the Prime Minister of Sweden" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Turkiet gillar den svenska regeringens sätt att prata. Men det räcker inte. Man vill se att de krav man ställt för att godkänna Sveriges Natoansökan ”implementeras”, uppger TT.

För ett par veckor sedan klargjorde Turkiet att landets krav står kvar för att man ska godkänna Sveriges Natoansökan.

Sverige måste leverera de ”terrorister” som turkiska myndigheter vill ha utlämnade, annars kommer det turkiska parlamentet inte rösta för ett svenskt Nato-medlemskap.

– Om de inte skickas tillbaka till oss kommer saker och ting inte att fungera på parlamentsnivå, sade landets president Recep Tayyip Erdogan enligt AFP.

Totalt handlar det om 73 personer som Turkiet vill ha utlämnade.

Förra veckan påstod utrikesminister Tobias Billström (M) i TT att hans regering kommer ha lättare att göra verklighet av Sveriges allt mer utdragna Nato-ansökan eftersom man inte har samma ”bagage” i kurdfrågan som den förra regeringen.

Men det som Turkiet verkar vara ute efter är inte noga övertänkta ord, utan handling. Turkiet anser fortfarande inte att Sverige gör tillräckligt för att tillgodose landets krav, rapporterar TT på tisdagen. Enligt regeringspartiet AKP:s talesman Ömer Celik är Sveriges uttalanden bra, men ”inte tillräckliga förrän de har implementerats”, säger han till nyhetsbyrån.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) väntas snart besöka Erdogan i Ankara.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program