Makteliten strider inbördes: Soros vill se regimskifte i Kina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vänsteroligarken George Soros pekar nu ut Kinas ledare Xi Jinping som det största hotet mot den ”liberala demokratin” i världen. Han menar att Kina är en regelrätt kommuniststat som har Vladimir Lenin och Mao Zedong som förebilder. Soros vill se regimskifte i landet. Han gör alltså ett annat vägval än andra i den globala makteliten.

Samtidigt som det blir allt svårare för politiker att upprätthålla skräcknarrativet kring den så kallade pandemin har osämja uppstått mellan världens mäktigaste.

Den vänsterliberale oligarken George Soros pekar nu ut Kinas ledare Xi Jinping som det största hotet mot den så kallade fria världen.

Xi Jinping var nyligen inbjuden till Klaus Schwabs konferens Världsekonomiskt forum 2022. Han var inte bara inbjuden, utan fick öppna mötet och hyllades av Klaus Schwab.

Det verkar inte George Soros särskilt nöjd med. Så nu sätter han in moteld.

I ett långt tal, där Soros tycks se sig själv som någon som kan styra världens riktning, hänger han ut Xi Jinping som en farlig bakåtsträvande kommunist.

Först varnar Soros för att Kina nu använder Vinter-OS i Peking 2022 som en propagandaseger, likt det Adolf Hitler gjorde med OS i Berlin 1936.

Sedan fördömer han Kinas kommunism och hävdar att Xi Jinping raserat det som föregångaren, den post-maoistiska reformvänliga Deng Xiaoping, skapade. Xi Jinping har i stället styrt landet med järnhand och tvingat in landets privata företag under Kommunistpartiets kontroll.

Med andra ord var det Deng Xiaoping som låg bakom Kinas öppenhet mot omvärlden och kapitalistiska framsteg, påpekar George Soros, medan Xi Jinping håller på att föra landet i rakt motsatt riktning och rentav återskapa kommunismen. Kinas ”mirakulösa tillväxt” de senaste decennierna har alltså inget med den nuvaranade kommunistledaren att göra, enligt Soros.

– Istället för att låta privata företag blomstra, introducerade Xi Jinping sin egen ”Kinadröm”, som kan sammanfattas i två ord: total kontroll. Detta har fått katastrofala konsekvenser. I motsats till Deng är Xi Jinping en sann följare av kommunismen. Hans förebilder är Mao Zedong och Vladimir Lenin. Vid firandet av Kinas kommunistiska partis 100-årsjubileum var han klädd som Mao medan resten av åhörarna bar kostymer, säger George Soros.

– Enligt de regler som fastställdes av Deng, skulle Xi Jinpings mandatperiod löpa ut 2022. Men Xi, inspirerad av Lenin, har tagit full kontroll över militären och alla andra institutioner som används för förtryck och övervakning. Han har noggrant utformat processen som kommer föra honom till Mao Zedongs nivå och göra honom till härskare för livet.

Men det pågår en hård maktkamp inom Kommunistpartiet och Xi Jinping har ”många fiender”, hävdar Soros. Samtidigt står landet inför en rad allvarliga problem, både interna och externa, som kan hota Xi Jinpings position. Bland annat väntar en stor ekonomisk kris, bedömer han. Kinas ”fastighetsboom” bygger på kredit och är ohållbar, säger George Soros.

– Den nuvarande situationen ser inte lovande ut för Xi.

Oligarken menar rentav att omikronvariaten av coronaviruset kan bli Xi Jinpings fall, eftersom den brutala covid zero-strategin inte fungerar mot en så smittsam variant. Att låsa ner samhället mot omikron kommer sänka ekonomin. Samtidigt har Xi Jinping försökt dölja för det kinesiska folket att vaccinet inte är skapat mot omikronvarianten, påstår Soros.

– Den är inte längre under kontroll, fortsätter han. Omikron kan bli Xi Jinpings undergång. Den är mycket mer smittsam än någon tidigare variant, även om den är mycket mindre farlig för alla som blivit ordentligt vaccinerade. Men kineser har endast vaccinerats mot Wuhan-varianten och Xi Jinpings hemlighet kommer säkert avslöjas antingen under vinter-OS eller strax därefter.

Hans analys haltar dock, eftersom omikron är en mild virusvariant oavsett vaccinationsstatus.

Vidare menar Soros att utvecklingen av artificiell intelligens, AI, samt multinationella storföretag som Facebook, Google, Apple och Amazon har fått långtgående politiska konsekvenser i världen. Bland annat har det skärpt konflikten mellan Kina och USA, som har sin egna olika plattformar. Men nätjättarna har också blivit så mäktiga att de kan dominera den globala ekonom. Samtidigt kan tekniken användas som ett kontrollinstrument av repressiva regimer, säger oligarken. Och det är precis vad cooronaviruset demonstrerat, fortsätter han. Stater har använt smittan för hårdare kontroll och ytterligare användning av personuppgifter.

George Soros avslutar sitt tal med en uppmaning om regimskifte i Kina.

– Med tanke på det starka motståndet inom Kommunistpartiet kommer Xi Jinpings försök att nå Mao Zedongs nivå aldrig inträffa, påstår den amerikansk-ungerske oligarken. Man kan hoppas att Xi Jinping ersätts av någon som är mindre repressiv i hemlandet och mer fredlig utomlands. Det skulle avlägsna det största hotet mot världens öppna samhällen, som borde göra allt som står i deras makt för att uppmuntra Kina att gå i önskad riktning.

Enligt George Soros kommer 2022 bli ett avgörande år för vilken politisk väg världen väljer: så kallad liberal demokrati eller auktoritära statsskick. Bland annat genomförs flera parlamentsval i Europa under året, som kan ”avgöra Europas öde”, påpekar han.

– 2022 kommer bli ett kritiskt år i världens historia, säger Soros.

Läs hela talet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program