Putin: USA försöker dra in oss i krig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Det är inte Ryssland som vill ha konflikt med Ukraina, utan det är USA som försöker skapa krig mellan länderna. Det säger Rysslands president Vladimir Putin, uppger BBC. Samtidigt förklarar Ukrainas ledare Volodymyr Zelensky att han inte uppskattar västmakternas krigshets. Och ett krig mellan Ryssland och Ukraina skulle dra in hela Europa.

Det är USA som försöker dra in Ryssland i krig med Ukraina. Därefter planerar USA införa ännu fler sanktioner mot Ryssland.

Det menar den ryske presidenten Vladimir Putin.

Men Ryssland vill inte ha krig och har inga planer på att invadera Ukraina.

Ryssland har förklarat att krigsalliansen Nato måste upphöra med sin expansion österut, men detta ignoreras av USA, enligt den ryske ledaren.

Samtidigt varnar nu Ukrainas president Volodymyr Zelensky för att en rysk invasion ”inte skulle bli ett krig mellan Ukraina och Ryssland – utan ett krig i Europa, ett fullskaligt krig”.

Men Zelensky verkar inte särskilt intresserad av en militär konflikt. För några dagar sedan uppmanade han västmakterna att sluta skapa panik, för det kommer bara skada Ukrainas ekonomi.

– Det finns signaler även från respekterade statsledare. De säger att imorgon kommer det bli krig. Det är att skapa panik – hur mycket kommer inte det kosta vårt land?, sade han på en presskonferens i Kiev enligt BBC.

Enligt den ukrainske ledaren är ”destabiliseringen av läget inom landet” det största hotet mot Ukraina. De ryska soldater som placerats vid Ukrainas gränser är inte ett större hot än liknande truppförflyttningar förra våren, menar han.

Nyligen ska det ha uppstått missämja mellan USA:s president Joe Biden och Volodymyr Zelensky. Biden påstod att en rysk invasion var nära förestående, medan Ukrainas underrättelsetjänster förnekade att hotet var särskilt överhängande.

Enligt vissa bedömare vill Joe Biden ha krig med Ryssland bland annat för att skifta fokus från covid och andra inhemska politiska fiaskon som vänsterpresidenten ställt till med i USA.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program