”Kraftiga explosioner” förstörde Nord Stream, enligt danska polisen

Foto: Danska försvaret

Den danska polisen bekräftar nu att det var ”kraftiga explosioner” som förstörde Nord Stream-gasledningarna i Östersjön. Samtidigt har Expressen skickat ner en undervattenskamera, som visar att minst 50 meter av Nord Stream 1 saknas.

Köpenhamnspolisen har tillsammans med försvaret och danska underrättelsetjänsten (PET) genomfört ett antal undersökningar i Östersjön efter förstörelsen av Nord Stream.

”Undersökningarna har bekräftat att det skett omfattande skador på Nord Stream 1 och 2 i Danmarks exklusiva ekonomiska zon, och att skadan orsakats av kraftiga explosioner”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

PET och Köpenhamnspolisen har därför beslutat att tillsätta en gemensam utredningsgrupp som ska sköta den fortsatta utredningen.

”Det går inte att säga när utredningen kan förväntas vara klar. Vi förstår det stora intresset för ärendet, men i nuläget kommer inga ytterligare uppgifter att lämnas från utredningen om gasläckorna”, skriver man i pressmeddelandet.

Expressen rapporterar idag att tidningen filmat de söndersprängda gasledningarna i Nord Stream 1. Enligt tidningen saknas minst femtio meter av gasledningen, och explosionen mätte 2,3 på richterskalan, skriver man i en artikel. På filmen kan man bland annat se hur gasledningen blivit kraftigt tillknycklad, och hur bottensediment har upp rörts vid hålen.

– Det är en extrem kraft som kan böja så tjock metall på det sätt vi ser, säger Trond Larsen, som hanterade undervattensroboten som filmade rören, till Expressen.