Ryssland: Attacken skedde i zon ”kontrollerad av amerikansk underrättelsetjänst”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Gasläckan i Östersjön fotograferat av svenska kustbevakningens flygplan den 27 september. Läckan var över 950 meter i diameter. Totalt hittades fyra olika läckor. Foto: Kustbevakningen

Attacken mot Nord Stream-gasledningarna skedde i områden ”helt kontrollerade av amerikanska underrättelsetjänster”, hävdar Ryssland, uppger nyhetsbyrån Tass.

Ryssland utreder attacken mot Nord Streams gasledningar som ”internationell terrorism”.

Samtidigt kräver nu landet ett svar av USA.

Detta med anledning av att den amerikanska presidenten Joe Biden den 7 februari öppet sade att Nord Stream 2 på något skulle stoppas om Ryssland invaderade Ukraina.

Ett liknande uttalande gjordes av USA:s biträdande minister för politiska frågor, Victoria Nuland, i slutet av januari i år.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova vill veta om Washington ”verkställt sitt hot mot” mot gasledningarna, skriver Tass.

– På tal om var incidenten inträffade. Det har förekommit påståenden om att det är neutrala vatten och så vidare. Men det är Danmarks och Sveriges exklusiva ekonomiska zon, säger Zakharova i Soloviev Live TV och fortsätter:

– Detta är väldigt Nato-centrerade länder fyllda av USA-tillverkade vapen och helt kontrollerade av amerikanska underrättelsetjänster. De har hela kontrollen över situationen där borta.

Samtidigt hävdar hon att Nato-medlemsländer i somras genomförde övningar med djuphavsutrustning nära de platser där Nord Stream sprängdes sönder.

– I juli gjordes Nato-övningar med användning av djuphavsutrustning i området kring Bornholm, säger hon och påpekar att området är ”fullproppat med Natos infrastruktur”, skriver Tass.

”En amerikansk helikopter cirklade över Östersjön natten till måndagen. Det rapporterar tyska medier. Dessutom visar transponderdata som Flightradar 24 tillgängliggjort för allmänheten att amerikanska helikoptrar tidigare under månaden rört sig nära de gasledningar som i måndags sprang läck på Östersjöns botten”, skriver Samnytt i en artikel på torsdagskvällen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program