Misstanken: Nord Stream 2 förstörd av specialstyrkor eller ubåt – ”Allt talar emot slumpen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rör för Nord Stream 2. © Foto: Gerd Fahrenhorst (CC BY 4.0)

Tysklands regering utgår ifrån att Nord Stream 1 och 2 medvetet har angripits och förstörts, något som kräver specialstyrkor eller ubåt, rapporterar tyska Tagesspiegel.

Det var igår som det uppkom att det finns en allvarlig läcka i Nord Stream 2 utanför Bornholm.

Det skedde en kraftig tryckförlust i gasledningen och enorma mängder gas ska ha läckt ut.

Senare föll även trycket i Nord Stream 1.

Men en gasledning går inte sönder enkelt.

Ett av Nord Stream 2-rören ska ha förstörts, och båda rören för Nord Stream 1.

Nu misstänker Tyskland att det handlar om en medveten attack mot ledningarna.

Hålen som uppstått ligger rätt långtifrån varandra.

– Vi kan inte föreställa oss ett scenario som inte är en riktad attack. Allt talar emot en slump, säger en person med insikt i den tyska regeringens bedömning till Tagesspiegel.

”Ett sådant misstänkt angrepp på havsbotten är allt annat än trivialt”, skriver tidningen och påpekar det måste ha utförts av specialstyrkor, så som marindykare, eller en ubåt.

Så vem ligger bakom angreppet? Tidningen skriver att det till exempel skulle handla om ukrainska specialstyrkor. Men frågan är om de verkligen har sådan kapacitet.

Nordstream 2 var tänkt att säkra Tysklands och Europas energiförsörjning, men stoppades på grund av kriget i Ukraina. Nu vill Ryssland att den ska startas. Samtidigt har det på sistone skett stora demonstrationer i Tyskland som kräver att ledningen öppnas. ”Timingen är helt enkelt otrolig”, skriver en person på Twitter om den nu förstörda gasledningen.

– USA, Storbritannien och Nato har jobbat frenetiskt för att gå igång det här kriget. De vill till varje pris hindra ett närmande mellan Tyskland och Ryssland, som vår på gång med Nordstream 2. Amerikanerna har hela tiden fasat för detta samarbete. Tyskland har mycket mer att vinna på ett närmande till Ryssland än att vara helt beroende av USA. Vinnaren i detta är alltså USA. De har velat ha kriget, sade Swebbtvs Lars Bern samma dag som kriget började.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program