Kött kan ”tas bort helt” när priserna stiger

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Både restauranger och kommuner i Sverige byter nu ut kött från sina menyer med veganska eller vegetariska alternativ, uppger SVT Nyheter Väst. Detta på grund av den skenande inflationen som uppstått efter ”covidhanteringen” och proxykriget i Ukraina. Nu får det bli tofu i stället. Fortsätter prisökningen kan köttet försvinna helt.

I samband med det senaste nyårsfirandet rapporterade SVT Nyheter Vetenskap att framtidens nyårssupé kommer bestå av insekter, som mjölmask och syrsor.

Så måste det bli, för att vi ska kunna rädda klimatet till år 2050.

– Klimatsmart, och väldigt effektiva animaliska proteiner. Men jag tror att vi kommer mala ner dem, så att det inte fastnar vingar och ben i tänderna. Kanske i form av en liten köttbulle, sade tv-kanalens vetenskapsreporter Johan Bergendorff.

Nu kommer nya dystra besked från public service-kanalen.

Idag rapporterar SVT Väst att företag och kommuner sparar in på utgifter genom att använda sig av andra alternativ än kött, fisk och mejeriprodukter.

De senare har nämligen blivit för dyra på grund av inflation och skenande energipriser.

Kött och animaliska produkter ökar i pris, framför allt gäller det fisk, kyckling och smör. Men veganska matvaror är av någon anledning inte lika drabbade.

Enligt nyhetskanalen har man pratat med flera restauranger som på senare tid bytt ut kött mot vegetarisk eller vegansk mat.

Så nu får gästerna äta tofu eller kikärtsbiffar i stället, enligt en servitris på en restaurang i Göteborg som SVT pratat med. Man har dock kvar några kötträtter.

Men fortsätter inflationen kan restaurangen komma att ”ta bort köttet helt” från menyn.

– Jag tror absolut att vi kommer fokusera på mer vegansk mat, just eftersom vi möter ett motstånd från kunderna om vi höjer priset, säger servitrisen till SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program