Insekter – framtidens nyårsmat, enligt SVT

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Takoradee/ParentingPatch

Köttbullar av insekter. Låter det smarrigt? Så kommer nämligen nyårssupén se ut i Sverige år 2050, enligt SVT Nyheters ”vetenskapligt grundade gissningar”. Om vi fortsätter äta som vanligt kan vi nämligen inte leva upp till ”Parisavtalet”, påpekas det.

Det kan framstå som ett aprilskämt. Men SVT har på allvar publicerat ett dystopiskt inslag om hur framtidens nyårssupé kommer se ut.

Tv-kanalens ”vetenskapsreporter” Johan Bergendorff har spolat från tiden till år 2050.

– Vad kan vi då äta när den globala uppvärmningen är stoppad?, säger han.

Hummer kan vi troligen glömma, menar han, såvida vi inte uppfinner elbåtar. Hummer ger nästan lika höga ”klimatutsläpp” som biff.

Oxfilé kan vi kanske äta litegrann av, vid festliga tillfällen. Detta eftersom man kan mata kor med tropisk rödalg och då slutar kossarna rapa metangas, enligt Bergendorff.

Dessutom tror ju FN:s klimatpanel på labbodlat kött, påpekar han.

Men ta det lugnt! SVT:s expert har nämligen hittat alternativ till nyårsmiddagen 2050, säger han och tar fram en tallrik med insekter – och alger. Sedan smakar han på lite mjölmask.

– Gott!, säger Johan Bergendorff.

På tallriken har han även syrsor. Ett kilo syrsor kräver bara två kilo foder.

– Klimatsmart, och väldigt effektiva animaliska proteiner. Men jag tror att vi kommer mala ner dem, så att det inte fastnar vingar och ben i tänderna. Kanske i form av en liten köttbulle.

Vi kommer också äta mycket mer alger år 2050, fortsätter Johan Bergendorff.

”För att nå klimatmålen krävs ett starkt folkligt tryck på politiker. Dessutom ska man vara beredd att betala mer för maten och villig att testa livsmedel som känns ovana (äckliga)”, skriver han och hävdar att hälsoargumenten för denna sorts ”mat” troligen har störst chans att nå framgång, eftersom för mycket rött kött och chark, och för lite grönsaker, enligt honom ”förkortar livet”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program