Åkesson eldar på Turkietbråket – kallar Erdogan för ”islamistisk diktator”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Turkiet har krävt tillräckligt mycket av Sverige. Det anser Sverigedemorkaternas partiledare Jimmie Åkesson. I en intervju med DN kallar han Turkiets president Erdogan för en ”islamistisk diktator”.

Snart är det ett år sedan Sverige och Finland ansökte om medlemskap i den USA-ledda militäralliansen Nato.

Det skulle gå fort, hette det. Men något medlemskap har det ännu inte blivit.

Turkiet kräver att ”terrorister” utlämnas från Sverige och Finland.

Först talades det om 73 terrorister. Men för ett par dagar sedan sade Turkiets president Erdogan att han vill ha 130 terrorister. Annars kommer inte Nato-ansökningarna passera parlamentet.

Detta kommer aldrig hända. Svensk lag tillåter det inte. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har påpekat att de turkiska kraven är omöjliga.

Nu ger sig SD-ledaren Jimmie Åkesson in i bråket. Enligt Åkesson bör inte Sverige gå för långt i sina eftergifter till Turkiet. Det räcker nog nu. Dockaktionen utanför stadshuset i Stockholm faller inom ramen på yttrandefrihet, menar han. Och att Erdogan är ”folkvald” ger han inte mycket för.

Turkiet är ett antidemokratiskt system och Erdogan en diktator, varför den svenska regeringen måste vara mycket försiktig på den ”slaka lina” man nu vandrar på, enligt Åkesson

– Jag är partiledare för det antiislamistiska partiet SD och har starka synpunkter på en islamistisk diktator som Erdogan, säger han till DN.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program