Klaus Schwab: Världen kommer ”struktureras om” och ”se annorlunda ut”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Klaus Schwab - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2008" © Foto: Copyright World Economic Forum (www.weforum.org) swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger (CC BY-SA 2.0)

Världen som vi känner den kommer förvandlas och struktureras om. Det förklarade WEF-grundaren Klaus Schwab under B20-mötet i Indonesien på måndagen.

Det var under B20-mötet i Indonesien som World Economic Forums ledare Klaus Schwab förklarade hur världen, enligt honom, kommer förändras.

– Det går att tala om multikriser, sade han. Ekonomiska, politiska, sociala, ekologiska och institutionella kriser. Men det vi måste konfrontera är en djup systemisk och strukturell omstrukturering av vår värld. Och detta komma ta lite tid. Och världen kommer se annorlunda ut efter att vi tagit oss igenom denna övergångsprocess.

– De politiska drivkrafterna bakom denna omvandling är övergången till en multipoloär värld, som har en tendens att göra vår värld mycket mer fragmenterad. Av denna anledning utgör möten som detta väldigt viktiga kontaktytor för att undvika en för stor segmentering.

Det Klaus Schwab ser framför sig är vad han kallar ”multi-stakeholder concept”, vilket betyder att regeringar, företag och civilsamhället globalt ska arbeta ihop och tillsammans möta ”de stora frågorna i världen”. En av dessa frågor, enligt Schwab, är ”energiomställningen”.

Men den kan ställa till det rejält för vanliga människor.

– Om man rekonstruerar en ekonomi reduceras den disponibla inkomsten, vilket kan leda till kraftiga sociala spänningar vilket vi redan ser hända nu. Hur hanterar vi denna övergångsprocess, som kan ta flera år?

– Genom att konstruera framtiden med ett syfte. Vi bör använda denna övergångsprocess med ett tydligt koncept på vad vi vill uppnå, hur vi vill komma ut ur denna process. Vi vill komma ut ur den som en mer hållbar, motståndskraftig och inkluderande värld.

Han ser också framför sig den fjärde industriella revolutionen. Och denna revolution skiljer sig från tidigare teknologiska omvandlingar, enligt WEF-bossen. Den omfattar inte enstaka innovationer utan en mängd olika sådana som interagerar med varandra.

– Det kommer fullständigt förändra hur vi producerar, konsumerar och kommunicerar, sade han.

– Det kommer påverka vilka vi är.

Bland annat vill Klaus Schwab använda ”metaverse” – alltså en virtuell 3D-värld som ska föra samman världen – för att skapa en djupare global dialog.

– Jag är väldigt stolt att World Economic Front går i bräschen för dessa nya teknologier.

– Innan krisen kom var det företag som ledde. På grund av covid är det nu regeringar som leder.

Men så ska det inte vara, påpekade han.

– Det ska vara både regeringar och företag. Regeringar och företag måste kooperera, sade Klaus Schwab i sitt tal i Indonesien.

Se hela talet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program