USA och Kina i toppmöte trots alltmer spända relationer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements

Presidenterna för USA respektive Kina träffades för ett toppmöte på Bali. Toppmötet sker samtidigt som spänningarna har ökat i det Sydkinesiska havet, i huvudsak till följd av dispyten kring önationen Taiwans status. Kinas president Xi Jinping har upprepade gånger sagt att Taiwan ska inkorporeras med Kina, med eller utan våld.

Den amerikanska presidenten Joe Biden framhöll, enligt uppgifter från Vita Huset, vikten av att USA och Kina håller kommunikationen vid liv mellan det två länderna. Biden ska också ha sagt att konkurrensen mellan länderna är något som kommer fortsätta, men att det inte får gå över i väpnad konflikt.

Den kinesiska presidenten menade att ledarna för de två stora länderna bör hitta vägar fram för att förbättra relationerna mellan länderna.

Efter besöket i Taiwan från talmannen för det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, i augusti i år så har relationerna mellan länderna snabbt försämrats och Kina har eskalerat sina militära hot mot Taiwan. Bland annat sköt man kryssningsrobotar över Taiwan efter Pelosis besök, något som inte skett tidigare. Detta rapporterade bland annat WION om.

I mitten av oktober under det kommunistiska partiets kongress i Kina, framhöll Jinping att Kina är berett att använda militärt våld för att Taiwan återigen blir en del av Kina. Detta enligt en översättning som The Guardian gjort av talet. Kina ser Taiwan som en utbrytarrepublik från Kina.

Enligt Vita Huset markerade president Biden mot Jinping avseende Kinas alltmer militärt aggressiva uppträdande mot Taiwan, där han ansåg att det kinesiska agerandet underminerade stabiliteten i regionen.

Under mötet ska de båda parterna också kommit fram till att användning av kärnvapen är oacceptabelt vid krig. Rädslan för att en väpnad konflikt utbryter mellan Kina och USA är överhängande om Kina skulle vidta militära åtgärder mot Taiwan. Samtidigt drabbade USA och Kina samman militärt under Koreakriget, utan att länderna hamnade i formellt krig med varandra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program