Journalist pekar ut flera länder för Nord Stream-attacken

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Danska försvaret

Polen i samarbete med USA, Sverige och Danmark ligger bakom attacken mot Nord Stream 1 och 2. Det hävdar den berömde journalisten John Helmer.

Vem ligger egentligen bakom attacken mot Nord Stream 1 och 2, som Ryssland ser som internationell terrorism? Någon måste ju ha gjort det.

Den australiensiske utrikeskorrespondenten John Helmer, som bland annat har en examen i statsvetenskap från Harvard University, jobbat som professor, arbetat i Vita huset som president Jimmy Carters rådgivare och nu är lokaliserad i Moskva, lägger fram ett ohyggligt påstående.

Han skriver på sin blogg att ”den utfördes av den polska flottan och specialstyrkor”.

Sedan fortsätter han:

”Den fick hjälp av den danska och svenska militären; planerades och samordnades med amerikansk underrättelsetjänst och tekniskt stöd.”

Operationen ska ha fått godkännande av Polens högsta ledning, regeringen, hävdar han.

Journalisten påstår vidare att attacken är en fortsättning på ”Bornholm Bash-operationen i april 2021”, som enligt Helmer var ett försök att förstöra de ryska fartyg som lade ut gasledningarna. Det ska dock ha misslyckats, skriver han. Nu riktar man i stället in sig på Tyskland.

Enligt Helmer ingår attacken i en större plan från Polens regering att ge sig på Tyskland. Detta som hämnd för andra världskriget, tycks han mena. Först skulle Polen återuppliva skadeståndsanspråket för invasionen och ockupationen 1939-45, vilket redan skett. Man vill också ge igen för Tysklands medverkan i den ”ryska planen att styra Europa på Polens bekostnad”, skriver han i ett långt och utförligt blogginlägg. Samtidigt vill Polen lägga skulden för Nord Stream-attacken på Ryssland, även om sanningen är den ”motsatta”, påstår Helmer.

”Explosionerna på Bornholm är det senaste polska slaget för krig i Europa mot (Tysklands, vår anm) förbundskansler Olaf Scholz. Än så länge är kansliet i Berlin tyst, talande”, skriver han.

Även i det senaste avsnittet av Fjärde Statsmakten lyfter Swebbtvs Lars Bern fram Polen som tänkbart delaktig i dramatiken. Men det är som sagt spekulationer.

– Polen har hela tiden kritiserat byggandet av de här ledningarna. Och man var väldigt kritisk när sanktionerna tidigare släpptes mot företagen som byggde Nord Stream 2. Polen har hela tiden utmärkt sig. Polen är det mest militanta antiryska landet i Europa, får man nog säga. Förutom Ukraina. Det finns starka strömningar i Polen mot det här. Men jag tror inte att polackerna själva kan ha gjort det. Har man gjort det, har man gjort det i samarbete med Nato, säger Lars Bern.

USA har förnekat inblandning i attacken.

Håkan Bergmark, dykare, har kommenterat John Helmers påstående i ett klipp på Swebbtube.

Reaktioner i sociala medier:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program