Ryska spionchefen: Väst bakom sabotaget – ”Vi har material”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Danska försvaret

Sergei Naryshkin, chef för Rysslands yttre underrättelsetjänst, säger nu att man har ”material” som visar att väst ligger bakom sabotaget av Nord Stream, rapporterar Reuters.

Det är Sergej Naryshkin, chef Rysslands utrikesunderrättelsetjänst (SVR), som nu hävdar att väst ligger bakom attacken mot Nord Stream.

– Vi har material som pekar på ett västerländskt spår i organiseringen och genomförandet av dessa terrordåd, säger Naryshkin i stats-tv enligt Reuters.

Samtidigt påpekar Naryshkin att väst ”gör allt för att dölja de verkliga förövarna och organisatörerna” bakom dådet.

Detta är första gången en högt uppsatt rysk tjänsteman uttalar direkta anklagelser efter dådet. Exakt vilka bevis Ryssland skulle ha avslöjar han dock inte.

Enligt Reuters har Kreml inte velat kommentera Naryshkins uttalande, men klargör att man vill ha en grundlig internationell utredning av händelsen.

Även Nikolay Patrushev, chef för Rysslands säkerhetsråd, har idag uttalat sig om sabotaget.

Han påpekar att det är USA som kommer dra ekonomisk nytta av attacken och dessutom har ”erfarenhet” av sabotage riktade mot energiinfrastruktur, rapporterar RT.

Som exempel tar han angreppet mot Nicaraguas oljeanläggning i Puerto Sandino 1983, något som Washington Post 1984 rapporterade om under rubriken ”CIA övervakade direkt attacken i oktober mot Nicaraguas oljeanläggning”.

– Ungefär från de första minuterna efter att nyheten om explosionerna släpptes, lanserade västvärlden en aktiv kampanj för att tilldela skulden. Men det är uppenbart att den främsta förmånstagaren, först och främst i ekonomisk mening, är USA, säger Patrushev.

USA har förnekat inblandning i dådet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program