Bekräftat: Kraftiga sprängningar vid Nord Stream – ”Ingen tvekan”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Filmer och bilder från det danska försvaret visar nu hur gasläckorna i Östersjön, som bedöms bero på en medveten attack, ser ut. Samtidigt fortsätter spekulationerna kring vem som ligger bakom angreppet. Många pekar finger åt USA, men ingen vet ännu säkert. Samtidigt avslöjar nu SVT Nyheter att danska och svenska mätstationer registrerade ”kraftiga undervattenssprängningar” vid ledningarna under måndagen.

Det danska försvaret har nu släppt filmer och bilder på gasläckorna i Östersjön. Man ser bland annat hur stora bubblor kommer upp ur vattnet.

Nord Stream 1 har två läckor nordost om Bornholm, och Nord Stream 2 har en läcka söder om Dueodde, alltså Bornholms sydligaste spets.

Läckorna upptäcktes av det norska försvarets beredskapsenhet F-16, skriver den danska myndigheten.

Den största gasläckan är drygt en kilometer i diameter, och den minsta cirka 200 meter.

Så kallade undantagszoner har upprättats runt läckorna för fartyg och flygtrafik.

I sociala medier spekulerar nu många att det är USA som sprängt sönder gasledningen för att försäkra sig om att den inte ska kunna öppnas, vilket demonstrationer i Tyskland kräver för att rädda landets energiförsörjning. Inte minst eftersom USA:s president Joe Biden strax innan kriget lovade att han på något sätt skulle sätta stopp för Nord Stream 2.

”Genom att sabotera Nord Stream mobbar USA utan hämningar hela Europa och i synnerhet Tyskland. Kommer den tyska regeringen att ta allt lidande utan att reagera?”, skriver en användare på Twitter.

Den 22 september rapporterade RIA Novosti att den ryska underrättelsetjänsten FSB förhindrat en terroristattack planerad av ukrainska specialstyrkor vid en olje- och gasanläggning.

Vem som ligger bakom attacken återstår att se.

Samtidigt kan nu SVT avslöja att Svenska nationella seismiska nätet upptäckte två ”tydliga sprängningar” vid Nord Stream-ledningarna under måndagen. Den ena med en magnitud på 2,3, vilket registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige. Den första explosionen ska ha skett klockan 02.03 under natten mot måndagen och den andra klockan 19.04 på måndagskvällen.

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning, säger Björn Lund, lektor i seismologi, till SVT och påpekar att till och med en station i småländska Gnosjö registrerade explosionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program