Har World Economic Forums idéer redan misslyckats?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Klaus Schwab - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2008" © Foto: Copyright World Economic Forum (www.weforum.org) swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger (CC BY-SA 2.0)

Har World Economic Forums idéer fullständigt misslyckats? Den frågan fick organisationens grundare Klaus Schwab i en intervju med CNN i samband med WEF:s årliga globalistmöte i Davos. Lösningen är att skapa ”samordnade svar” på globala utmaningar, förklarar Schwab, som om han hade möjlighet att påverka hela världen.

Det är Richard Quest från CNN som intervjuat World Economic Forums grundare Klaus Schwab.

Schwab säger bland annat att årets Davos-möte, som avslutades igår, är viktigare än någonsin tidigare på grund av de problem som drabbat världen.

Enligt WEF-bossen är det centralt att världens ledare nu, efter covid, kan mötas personligen, eftersom det ökar tilliten mellan dem och möjligheten till samarbete.

Varje dag kan man se hur ”världen rasar samman” av kriser som måste hanteras, menar Schwab och förklarar att hans organisation kommer erbjuda världen sin ”brobyggande kapacitet”.

Men Klaus Schwab får mothugg av CNN:s Richard Quest, som ifrågasätter om WEF:s försök till global samordning verkligen fungerar.

– Men är inte verkligheten den att allt som Davos förespråkar är på gränsen till att misslyckas?, säger Quest och räknar sedan upp kriget i Ukraina, Kinas totala covidnedstängning samtidigt som andra andra länder öppnar upp och den så kallade kampen mot klimatförändringar som exempel på misslyckanden.

Så vad är poängen?, undrar han.

Klaus Schwab svarar då att WEF inte har makten att stoppa krig eller få bort covid-19.

– Men vi kan skapa samordnade svar på dessa utmaningar. Och det är det vi gör. Dessa utmaningar kräver samarbete mellan företag, civilsamhälle och politik.

Förutom alla politiska konflikter befinner sig världens ekonomi just nu också i en ”obalans”, som Klaus Schwab uttrycker det. Han har inte makt att påverka länders centralbanker, påpekar han. Men om inget görs, om kursen inte ändras, kan konsekvenserna bli ödesdigra.

– Hundratals miljoner människor kan hamna i fattigdom. Tiotals miljoner kommer förmodligen, eventuellt, att dö av hunger. Det är ett elände. Så detta måste stå i fokus under vårt möte och leda till handling. Det är min avsikt.

I början av året lät Klaus Schwab Kinas kommunistledare Xi Jinping öppna Davos Agenda 2022.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program