Åkesson om klimatet: ”Forskning som inte kan ifrågasättas är religion”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Sveriges så kallade klimatpolitik är katastrofal och verklighetsfrånvänd. Den driver upp el- och bränslepriser och leder till inflation, förklarar SD-ledaren Jimmie Åkesson i SR Ekot.

Det är i Ekots partiledarutfrågning som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson delvis går emot den politiska klimathysterin.

Hans parti står inte bakom avsikten att Sverige ska vara ”klimatneutralt” 2045. Detta eftersom det orsakar extrema el- och bränslepriser, som sprider inflation på andra områden.

– Det blev precis som vi sade, förklarar han i Ekot. Ska man styra mot sådana mål, så hamnar man i den här situationen.

Den så kallade klimatpolitiken leder bara till att det blir dyrare och svårare att leva i Sverige. Och ”Parisavtalet” ser han inte som avgörande.

– Sverige har redan väldigt låga utsläpp. Jag ser inte att det är problemet. Världen blir inte bättre för att vi gör det sämre för oss själva. Vi ägnar oss åt rent självplågeri just nu, säger partiledaren.

Ekot fastnar vid att Sverigedemokraterna välkomnat energianalytikern Elsa Widding, som Swebbtv intervjuat upprepade gånger.

Enligt Åkesson är det inte ett orimligt resonemang att undra varför vi över huvud taget ska vara rädda för ett varmare klimat. Fler människor i världen dör av kyla än värme, säger han.

Sveriges Radio ifrågasätter om man verkligen ska vara skeptisk mot den så kallade klimatforskningen som styr narrativet i frågan.

– Forskning som inte kan ifrågasättas är inte forskning, utan det är religion. Man ska ifrågasätta all forskning. Men det betyder inte att jag eller Sverigedemokraterna gör det, säger Åkesson.

Han påpekar att SD står bakom det ”tankegods” som ligger bakom klimatpolitiken. Människan påverkar klimatet, påstår han, och SD vill göra något åt det.

Men hysterin triggar politiker att fatta felaktiga beslut.

– Det gör det. Den klimatpolitik som vi lägger miljarder på i Sverige förändrar inte klimatet över huvud taget. Det är symbolpolitik, det ska se bra ut. Men det gör ju ingen nytta.

Enligt ledande klimatforskare existerar det inte någon klimatkris.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program