Har så mycket ”klimatångest” att han vill få dödshjälp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Howard Breen, 68, är så orolig för ”klimatet” och planetens framtid att han vill kunna ha medicinskt assisterat självmord som ett alternativ i framtiden, rapporterar Vice. Han står inte ut med vad som kan hända och har diagnostiserats med ”eko-ångest”.

Klimataktivisten Howard Breen har så mycket ångest över klimatet att han vill ha medicinskt assisterat självmord som ett alternativ.

Enligt Vice har Breen, som ingår i gruppen Extinction Rebellion, ägnat nästan hela sitt liv åt att varna mänskligheten för den så kallade klimatkrisen.

68-åringen har bland annat limmat fast sig själv på bommar och hungerstrejkat. Och 2017 diagnostiserades han med ”klinisk eko-ångest” och ”biosfärrelaterad depression” av en läkare.

Världen måste sluta använda fossila bränslen, anser Breen. Vad som kan hända annars är han rädd för att tvingas uppleva. Därför vill han ha en beredskapsplan, att få dö.

Men hittills har han inte fått ja till dödshjälp från den kanadensiska staten. Han ansökte i februari 2021, men fick nej. Då var han rädd för både klimatförändringar och covid-19. En av läkarna ansåg dock inte att eko-ångest var en acceptabel sjukdom för dödshjälpsprogrammet.

Och Howard Breen lovar att det hela inte är ett jippo. Han vill verkligen kunna dö som ett alternativ, säger han till Vice. Han uppges också ha stöd av sin allmänläkare och familj.

– Jag känner att om saker och ting skulle förändras mycket så vill jag ha det alternativet, och för tillfället är jag förbjuden att ha det. Det är inget jippo. Det är en väldigt verklig reaktion, säger 68-åringen i intervjun med Vice. Jag är inte rädd för döden. Jag är rädd för vad som kan hända om vi inte agerar mot klimatförändringarna.

Nästa år kommer Kanadas program för medicinsk hjälp vid döende (MAID), som funnits sedan 2016, utökas till att omfatta personer med psykisk ohälsa. Howard Breen har skickat in en andra ansökan och det återstår att se om han får ett ja, nu eller efter att lagen utökats. Själv tror han att han kommer accepteras denna gång, eftersom klimatångest är ”mer än en psykisk sjukdom”. Klimatkrisen är den värsta faran mänskligheten någonsin mött, menar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program