Liberalerna: ”Vi har en ny världsordning”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Det är vi mot dom. Väst mot Ryssland och Kina. Det menar Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson i en intervju med Europaportalen. Och detta måste markeras, anser han.

Tidigare har bland andra den enorma amerikanska fondförvaltaren BlackRock konstaterat att ”globaliseringen” är död. Detta efter Rysslands anfall mot Ukraina.

Nu säger Liberalernas ordförande Johan Pehrson att vi befinner oss i en ny världsordning.

Väst mot Öst. Demokratier mot diktaturer.

Enligt Pehrson är EU ett ”pumpande hjärta av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstat”, och det vill han markera. För på andra sidan står något annat.

Johan Pehrson vill kraftsamla EU mot ”auktoritära länder” som Ryssland och Kina, förklaras det.

Om den så kallade oppositionen vinner det svenska riksdagsvalet i höst kommer L-ledaren därför driva på för ett EU-toppmöte om demokrati och MR-frågor. På detta möte ska även EU-länder som inte rätar sig i ledet i dessa frågor hanteras, enligt Pehrson.

I början av nästa år tar Sverige över ordförandeskapet i EU.

– Jag vill att vi med kraft samlar ihop EU och gärna andra västliga demokratier under vårt ordförandeskap och ser till att vi ytterligare förstärker våra positioner mot Kina och Ryssland. Vi har en ny världsordning. För det är vi mot ganska auktoritära stater, för att inte säga diktaturer, säger Johan Pehrson till Europaportalen.

Han vill ställa krav, och planera för det som kommer efter Putin, vad nu det betyder. Det ”naiva” Europa som byggts på energi från Ryssland ska bort. Enligt Pehrson gjorde ”Merkels regim”, som han kallar Tysklands förra ledare, grava missbedömningar i denna fråga.

Partiledaren förklarar också att han vill fördela asylsökare ”solidariskt” inom EU och stärka det rättsliga samarbetet. Enligt Pehrson är Europa en ”gränslös” plats där man kan leva fritt.

Liberalerna var ett av de partier som stod bakom vaccinpass i Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program