Gävleborg stoppar all vaccinering med Moderna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: U.S. Navy/Damon Grosvenor

Region Gävleborg går nu längre än Folkhälsomyndigheten och stoppar Modernas coronavaccin även för äldre, rapporterar P4 Gävleborg.

Det var igår som Folkhälsomyndigheten beslutade att pausa användningen av Modernas vaccin för unga svenskar födda 1991 eller senare.

Folkhälsomyndigheten har fått signaler om ökad risk för biverkningar som hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation, uppgav man på sin hemsida. De 81.000 unga som fått den första dosen kommer inte få en andra dos.

Så här säger idag Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare på Region Gävleborg, till P4 Gävleborg om Folkhälsomyndighetens beslut:

– Det kom inte alldeles överraskande. Man har ju pratat om att man sett en högre frekvens av den här ovanliga biverkningen från Moderna. Så vi hade faktiskt planerat för att inte använda Moderna till yngre personer.

I Gävle går man alltså ännu längre än Folkhälsomyndigheten och stoppar all vaccinering med Modernas substans. Men vaccineringen i sig stoppas inte. Man kommer i stället använda Pfizers vaccin för yngre och äldre personer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program