Högsta elpriset någonsin: 672 procent dyrare än förra året

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De skyhöga elpriserna beror bland annat på att det blåser dåligt. Foto: News Øresund - Johan Wessman © News Øresund (CC BY 3.0)

Elpriset i Sverige slår rekord. Det är nu högre än någonsin tidigare. Och det handlar inte om en liten ökning. Ökningen är enorm.

Elpriset i Sverige är nu skyhögt.

Värst är det i södra Sverige. Där är priserna otroliga 672 procent högre än samma dag 2020, skriver Aftonbladet.

I södra Mellansverige handlar det om en ökning på 435 procent och norrut i landet är priserna mer än 100 procent dyrare än förra året.

Tidningen jämför den 7 oktober 2021 med samma datum förra året. I södra Sverige ligger nu priset på 224,37 öre/kWh, jämfört med 33,37 öre/kWh samma dag 2020. Men det kan nå toppar på över 3,50 kronor på morgontimmarna, enligt TT.

I södra Mellansverige ligger idag priset på 98,11 öre/kWh, mot 22,54 öre/kWh förra året. I norra Mellansverige samt norra Sverige handlar det om 51,41 öre/kWh, jämfört med 21,78 öre/kWh samma datum 2020, rapporterar Aftonbladet och påpekar att priset kan nå ännu högre nivåer under vintern, beroende på hur vädret blir.

– Snittpriset över ett dygn är det högsta någonsin, säger Björn Björnson, elexpert på elhandelsbolaget Godel, till TT.

Nyhetsbyrån förklarar det rekordhöga priset bland annat med att det blåser dåligt, varför vindkraften inte fungerar optimalt. Samtidigt är vattennivåerna låga och priset på gas i Europa skenar. Men nu lovar Rysslands president Vladimir Putin att släppa på mer gas till Europa. Han förnekar att han medvetet strypt tillgången. De höga elpriserna beror européernas egna misstag, säger Putin enligt TT.

Ytterligare en förklaring till det rekorddyra elpriset är att det kostar så mycket att släppa ut koldioxid.

”Elen i södra Sverige är nu 672 % dyrare än för ett år sedan och i vinter beräknas elpriset slå nya rekord. Samtidigt avvecklar regeringen kärnkraften, och låter svenskarnas elräkning avgöras av dagens väderleksrapport. Så kan inte en ansvarsfull regering hantera energipolitiken”, skriver Moderaterna på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program