FHM: ”Tredje dosen” ska stoppa smittspridning – bland dubbelvaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Syftet med att injicera stora delar av den svenska befolkningen med en tredje dos så kallat vaccin mot covid-19, är att förhindra stor smittspridning bland de som redan är dubbelvaccinerade. Det förklarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff i onsdags.

Tidigare i veckan meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att 1,5 miljon svenskar nu ska få ytterligare en vaccindos mot covid-19, alltså en tredje dos.

Närmare bestämt handlar det om personer över 65 år samt personal inom hemtjänst och äldrevård. Nästa år ska också alla över 16 år erbjudas ytterligare en dos.

De två första doserna hade bevisligen så dålig effekt att det redan krävs fler.

Och de som tidigare fått Astra Zenecas vektorbaserade vaccin som de två första doserna ska nu i stället fått ett mRNA-vaccin.

Men vad är då syftet med ytterligare en dos?

Detta förklarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff i onsdags, något som även uppmärksammades i SVT:s liverapportering.

Enligt Carlson ska den tredje dosen inte främst skydda individer från sjukdom och död. Det skyddet finns troligen kvar från de två första doserna, hävdar han.

Nej, påfyllnadsdosen handlar om något annat, om att skydda samhället.

”Den tredje dosen ges främst för att förhindra smittspridning mellan dubbelvaccinerade”, skrev SVT om Johan Carlsons uttalande i sin direktrapportering från onsdagens presskonferens.

Så här sade Johan Carlson:

– Vi vill ju inte ha en smittspridning som blossar upp bland dubbelvaccinerade. Därför fyller vi på succesivt.

I sociala medier påpekas att det nästan inte torde finnas några fullvaccinerad alls i Sverige just nu om det inte längre är bra nog att ha tagit två doser.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program