De flesta som dör med covid-19 är fullvaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv Bildarkiv

Bland de personer som dött med covid-19 sedan den 1 juli i år har de flesta varit fullvaccinerade. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin statistiksida.

Den 29 september publicerade Folkhälsomyndigheten ny statistik om förekomsten av covid-19 efter vaccination.

Där konstaterar myndigheten bland annat att ”inget vaccin skyddar till hundra procent – inte heller mot svår sjukdom”.

Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte rakt av går att jämföra vaccinerade mot ovaccinerade utan att ta hänsyn till ålder, eftersom äldre – oavsett om de tagit vaccinet eller inte – löper större risk att drabbas av allvarlig sjukdom eller död. Det påpekas också att de äldsta var den grupp som vaccinerades först och att de således haft större risk att smittas och hamna i statistiken.

”Den senaste analysen visade att majoriteten av de anmälda fallen av covid-19 sedan 1 juli, 63 procent, var ovaccinerade”, skriver Folkhälsomyndigheten men påpekar att fullvaccinerade personer idag utgör en större andel av fallen jämfört med i våras.

Myndigheten fortsätter:

”Av statistiken framgår det att andelen fullvaccinerade fall av covid-19 som fått intensivvård är lika stor som andelen av de ovaccinerade fallen”.

Detta förklarar Folkhälsomyndigheten med att fler yngre finns bland de ovaccinerade och att dessa inte blir svårt sjuka lika ofta som äldre.

Så här skriver man om antalet som dött med smittan:

”Bland de fall som avlidit med covid-19 sedan 1 juli finns det fler fullvaccinerade personer än ovaccinerade. Detta är också en effekt av att fler äldre är vaccinerade än yngre, och att äldre löper större risk att avlida vid covid-19. Bland fallen som var över 70 år har 5 procent av de fullvaccinerade avlidit med covid-19 och 9 procent av de ovaccinerade”, fortsätter Folkhälsomyndigheten.

Sedan den 1 juli har det registrerats 34.899 ovaccinerade covidfall och 8.503 fullvaccinerade så kallade genombrottsinfektioner, vilket innefattar personer som smittats mer än två veckor efter den andra vaccindosen. 11.806 fall räknas varken som ovaccinerade eller fullvaccinerade.

Av dessa har 0,14 procent (50 personer) av de ovaccinerade fallen avlidit, medan motsvarande siffra för fullvaccinerade är 1 procent (83 personer). Fyra avlidna räknas varken som ovaccinerade eller fullvaccinerade.

0,5 procent (179 personer) av de ovaccinerade har fått intensivvård, medan 0,4 procent (33 personer) av genombrottsinfektioner lett till intensivvård. 10 personer som fått intensivvård räknas varken som ovaccinerade eller fullvaccinerade.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program