EU-politiker: Sverige har blivit en förebild – ”Konservativt samarbete lönar sig”

Sveriges blågula maktskifte imponerar redan ute i Europa. Sverige har rentav blivit en ”realistisk” förebild för andra länder, menar den nederländska Europaparlamentarikern Rob Roos. EU:s övriga medlemsstater borde följa Sveriges exempel, tycker Roos.

Sverigebilden ser ut att ljusna.

Under covid var Sverige inte lika tokiga som andra länder, även om man även här svalde vaccinhysterin. I januari samlades dock 10.000-15.000 svenskar på Sergels torg, en av de största politiska demonstrationerna i landet i modern tid, för att säga kraftigt nej till detta.

Och nu imponerar Sveriges nya ”nationalkonservativa” regering, som vissa kallar den och som enligt vänstern i bakgrunden rattas av Sverigedemokraterna, redan ute i Europa.

Den nederländska EU-parlamentarikern Rob Roos, som är vice ordförande i Europeiska konservativa och reformistiska gruppen, ser redan Sverige som en förebild.

Enligt Roos, som nyligen blev världsberömd när han avslöjade att covidvaccinet aldrig testades mot smittspridning, är det inte Ukrainakriget – som EU hävdar – utan den ”ogenomtänkta energiomställningen” som ligger bakom Europas energikris.

Läget i Europa är nu så illa att miljontals människor inte kan klara sina utgifter, påpekar han.

– EU skyller allt på Putin. Hans krig är skamligt, men inflationskrisen är en direkt konsekvens av den huvudlösa energiomställningen. Vi vägrade investera i kärnenergi. I stället investerade vi i opålitlig sol- och vindenergi. Det är detta som gjort oss beroende av Putin. Resten är historia.

– Nu vill kommissionen införa ett pristak. Billigare energi behövs, men att sätta ett pristak är ingen långsiktig lösning. Det verkliga problemet är bristen på energitillförsel, fortsätter Roos.

– Vi måste öka denna tillförsel.

Enligt Rob Roos är Tyskland ett exempel på hur man INTE ska göra.

– Det naiva Tyskland har bestämt sig för att stänga alla kärnkraft i april, fortsätter EU-parlamentarikern. Men den nya realistiska koalitionen i Sverige går ”all in” i att bygga nya kärnkraftsverk. Och förbudet mot att starta upp gamla kärnkraftsverk tas bort.

Det är så man borde göra i stället, som Sverige, förklarar han.

Samtidigt gratulerar han nya nationalkonservativa regeringen i Italien, och hoppas på liknande genomtänkta och realistiska lösningar för framtiden ifrån den.

– Jag är optimistisk att även Italien kommer omfamna kärnkraften, säger han. Detta visar att konservativa samarbeten lönar sig. Och jag själv kommer också engagera mig för detta.