Socialdemokratiska nätverk – den djupa staten i Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den djupa staten, som det ofta talas om i USA, finns även i Sverige och består till stor del av socialdemokratiskt dominerande nätverk, exempelvis Svenska kyrkan och de juridiska nätverken Ruben och Hilda. Nätverken stödjer massinvandringen till landet och erbjuder en karriärmöjlighet för människor. Detta diskuterar Mikael Willgert och Karl Olov Arnstberg, professor emeritus i etnologi, i Fjärde Statsmakten avsnitt 98. Massinvandringen har skapat ett ”välfärdsindustriellt komplex” i Sverige, hävdar Arnstberg.

Det var i samband med att kommunerna slogs samman på 1950-talet som Sverige övergick från deltidspolitiker till karriärpolitiker, enligt professor emeritus Karl Olov Arnstberg. När kommunerna blev stora behövde de politiker som var heltidsanställda. Då påbörjades marschen mot politikerväldet, eller den politiska adeln.

– Socialdemokraterna har suttit vid makten i nästan hundra år, medan borgarna varit gäster vid makten ibland, säger Arnstberg.

Med tiden har även nätverk präglade av Socialdemokraternas inflytande tagit form, inte minst bland jurister.

– Invandringen hamnar i migrationsdomstolar. Detta är en näringsdel för advokaterna. De drar in miljarder på invandrarärenden. Staten betalar deras arvoden. Och det vore ju dumt av dem att inte vara statslojala när det gäller invandringen, eftersom det är en del av deras födkrok.

Samtidigt har Advokatsamfundets företrädare angripit motståndare till massinvandringen.

– Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg var en politiskt korrekt aktivist som bland annat kallade invandringsmotståndare för ”bruna råttor”. Ett väldigt grovt språkbruk och inte ett språk man förväntar sig från en person i hennes position, säger Karl Olov Arnstberg.

– Den djupa staten i Sverige, alltså spelet bakom kulisserna som pågår hela tiden och oavsett vem som sitter vid den politiska makten, är starkt socialdemokratiskt politiserad. Socialdemokraterna är nästan alltid rätt parti för den som vill göra karriär, inte nödvändigtvis en politisk karriär, men som vill ha den politiska medvinden i ryggen, fortsätter han.

Nätverken jobbar på sätt och vis för Socialdemokraterna och lever delvis på finansiering från Socialdemokraterna, förklarar professorn.

– Detta gäller ju även forskningen. Vi har få statliga anslagsgivare och de delar ut pengar till sådant som är i tiden och där sitter socialdemokratiskt engagerade personer. Det genomsyrar hela det organiserade Sverige, kan man säga.

Arnstberg menar att invandringen skapat ett massivt ”välfärdsindustriellt komplex”.

– Först bygger man upp ett välfärdssamhälle som ska hjälpa medborgarna i en mängd olika situationer, men som sedan blir överdimensionerat eftersom människorna inte behöver så mycket hjälp. Sedan tar man in nya medborgare som har väldigt stora behov, med extra skola, sjukvård osv. Då har vi ett stort välfärdsindustriellt komplex som behöver sina klienter. Tar man bort klienterna, måste man lägga ner och tjänstemännen blir arbetslösa. Det här systemet behöver hela tiden en tillströmning av klienter, fortsätter han.

Enligt Karl Olov Arnstberg har Socialdemokraterna inte samma möjligheter som tidigare att locka arbetarröster, eftersom enklare arbeten är så sällsynta. I stället lockar partiet ofta invandrares röster med löften om ekonomiska bidrag.

Att högerpartierna, trots detta, varit pådrivande för mer invandring förklarar Arnstberg med att den svenska borgerligheten inte fungerar på samma sätt som i en del andra länder. Här har den varit präglad av näringslivet, som sett invandringen som gynnsam bland annat beroende på billig arbetskraft. Men eftersom invandringen lett till så omfattande brottslighet – vilket skrämmer bort utbildade människor och företag – kanske näringslivet byter sida, spekulerar Willgert och Arnstberg.

Men att vända samhällsutvecklingen i Sverige kan bli svårt.

– Då gäller det ju också att vända det här organiserade Sverige, med myndigheter och allt. Och så lätt vänder man inte det. Det här är ett skepp som tuffar på. Man kan inte vända det hur som helst för då förlorar människor sin försörjning, säger Arnstberg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program