Sveriges ”klimatbistånd” fördubblas – till 15 miljarder kronor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Miljöpartiet/Henrik Svensson Karlsson (CC BY-NC-ND 2.0)

Regeringen avser fördubbla Sveriges så kallade klimatbistånd till 15 miljarder kronor. Det meddelar nu statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Per Bolund (MP) inför klimattoppmötet i Glasgow om tre veckor.

Regeringen tänker fördubbla det svenska klimatbiståndet till 15 miljarder kronor till 2025.

Det innebär alltså att Sverige ska ge bort ytterligare 7,5 miljarder till andra länder för att lösa deras påstådda klimatproblem.

”Världens fattigaste bär minst skuld för klimatförändringarna, men är samtidigt de som drabbas allra hårdast av dess konsekvenser”, skriver regeringen i ett pressmeddelande och hävdar att rikare länder har ett ”särskilt ansvar” att bekosta även utvecklingsländernas så kallade klimatomställning

− Genom dagens besked om fördubblat klimatbistånd bidrar Sverige inte bara till ökade möjligheter för världens utvecklingsländer att kunna genomföra den gröna omställningen, det är också ett viktigt besked inför klimatförhandlingarna i Glasgow, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Enligt miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund är det viktigt att Sverige visar framfötterna i ”klimatfrågan”.

− Med en fördubbling av klimatbiståndet visar Sverige ännu starkare ledarskap i klimatfrågan. Vi bidrar till att fattiga länder kan minska sina utsläpp och göra nödvändiga klimatanpassningar. Sveriges dubblering av klimatbiståndet sätter press på andra länder att bidra mer. Det ökar chansen att nå ett genombrott i klimatförhandlingarna i Glasgow och därmed en snabbare klimatomställning globalt, hävdar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program