Danmarks nya lag: Covidpass eller sparken

Arbetsgivare i Danmark ska nu kunna kräva covidpass från anställda. Lagen gäller så länge smittan klassas som en samhällsfarlig sjukdom, uppger TT.

Det är danska Folketinget som godkänt en lag som ger arbetsgivare rätt att kräva covidpass från anställda.

Den som inte kan uppvisa något pass kan i värsta fall avskedas.

Ett giltigt covidpass ska innehålla uppgift om vaccination eller ett negativt test inom en viss tidsram. Arbetstagaren ska kunna ta testet på jobbet, om det är möjligt.

Den nya lagstiftningen gäller från och med idag den 26 november och så länge covid-19 klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark.

Från och med måndag blir det också krav på munskydd i kollektivtrafiken samt på tåg, färjor, inrikesflyg samt under taxiresor, skriver TT. Besökare på sjukhus och kunder i butiker måste också bära munskydd.

Vidare införs coronapassen på statliga arbetsplatser, hos frisörer, på vuxenutbildning, vid besök i äldrevården, för evenemang inomhus med över 100 deltagare samt vid tillställningar utomhus med över 1.000 deltagare.

Danmark har en hög vaccinationsgrad på närmare 80 procent. Men coronaviruset har ändå skenat.

Enligt Worldometers är smittan i landet värre än tidigare trots massvaccinering – åtminstone i antal fall. Men dödstalet är betydligt lägre än innan, vilket enligt vissa kan bero på att viruset blivit mindre dödligt ju mer smittsamt det blivit. Andra hävdar att vaccinen fungerat mot svår sjukdom och död.